27 Μαΐου 2019

Κάποια λάθη του Τσίπρα που οδήγησαν στην ήττα τον ΣΥΡΙΖΑ

Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, που ο πρόεδρος του κόμματος είχε χαρακτηρίσει ως «ψήφο εμπιστοσύνης», αλλά και στις περιφερειακές εκλογές, σίγουρα οφείλεται σε μια σειρά λαθών, κυρίως του Αλέξη Τσίπρα τη στιγμή που ο ίδιος προσωπικά είχε αναλάβει να σηκώσει το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας. 

Η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στην Βόρεια Ελλάδα δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων για την πανωλεθρία που προκάλεσε στο κόμμα του η συμφωνία των Πρεσπών. Η επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας, με την προβολή των όποιων "θετικών" της στοιχείων, δεν υπήρξε επιτυχής. Από την άλλη ο χαρακτηρισμός ως «ακραίων» όσων αντιδρούσαν στη συμφωνία είχε σαν αποτέλεσμα όλοι αυτοί να τιμωρήσουν στις εκλογές το κυβερνητικό κόμμα.

Η στρατηγική του έναντι της Κεντροαριστεράς δεν έπεισε. Το Κίνημα Αλλαγής, παρά την έντονη "επίθεση φιλίας" που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε να αναδειχθεί τρίτο κόμμα, ενώ από τα αριστερά του το κυβερνητικό κόμμα δεν κατόρθωσε να ανακόψει τη δυναμική που ανέπτυσσε 
 το τελευταίο διάστημα ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

Στα λάθη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται και η υπεροπτική του στάση καθώς και η υποτίμηση των πολιτικών του αντιπάλων. Είδικότερα ο κ. Τσίπρας δεν έχανε ευκαιρία να εμφανίζει το «συγκριτικό του πλεονέκτημα» απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να απαξιώνει την κ. Γεννηματά. Μια στάση που δεν έγινε απόδεκτή από το εκλογικό σώμα.

Ο διχαστικός λόγος του κ. Τσίπρα (με τους πολλούς απέναντι στους λίγους κλπ), αποδείχθηκε ξεπερασμένος, ενώ η μάχη του κατά της "ελίτ" όχι μόνο δεν απέδωσε αλλά σε αρκετές περιπτώσεις αντιμετωπίστηκε με ειρωνικά χαμόγελα. Δεν μπορείς να μάχεσαι την ελίτ κάνοντας διακοπές στο σκάφος που αυτή σου διαθέτει και μάλιστα λίγο μετά τη μεγαλύτερη τραγωδία που γνώρισε η χώρα τα τελευταία χρόνια. Επιπρόσθετα, απέναντι στο διχαστικό λόγο του κ. Τσίπρα εμφανίστηκε ο ενωτικός λόγος του κ. Μητσοτάκη.

Επίσης η εμμονή του κ. Τσίπρα σε έναν έντονα ταξικό λόγο, που με βάση τα πεπραγμένα του δεν ήταν δυνατό να γίνει πιστευτός, δεν απέδωσε. Δεν κατάφερε να προσεγγίσει τη μεσαία τάξη.

Ο περιορισμός του απαράδεκτου λόγου του Παυλου Πολάκη άργησε να έρθει. Η αντιπολίτευση είχε ήδη καταφέρει να οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα να ταυτιστεί με τον "αψύ Κρητικό".

Τέλος, ο τρόπος διαχείρισης του εκλογικού σώματος γύρισε σε πολλές περιπτώσεις μπούμερανγκ. Το μοίρασμα των προεκλογικών επιδομάτων δεν είχε το αναμενόμενο από το επιτελείο του πρωθυπουργού αποτέλεσμα. Μεγάλη μερίδα των πολιτών, και κυρίως οι συνταξιούχοι, το εξέλαβε ως «εξαγορά» και αντέδρασε ανάλογα.

Takis Ant για το afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου