21 Μαΐου 2019

Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος της F1 Νίκι Λάουντα

Έφυγε χθες από τη ζωή στα 70 του χρόνια ο Νίκι Λάουντα, τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στους αγώνες της Φόρμουλα 1 (F1) και μία από τις πλέον εμβληματικές μορφές του αθλήματος. Παράλληλα αναδείχθηκε και ως ένας αξιόλογος επιχειρηματίας ιδρύοντας δυο αεροπορικές εταιρείες, την Lauda Air και την Niki.

Ο άνδρας που την 1η Αυγούστου 1976, κατά τη διάρκεια του Grand Prix της Γερμανίας στο Nürburgring, τυλίχτηκε στις φλόγες όταν η Ferrari που οδηγούσε χτύπησε στα προστατευτικά κιγκλιδώματα, κατάφερε, παρά τα επικίνδυνα τραύματα και βαριά εγκαύματα στο πρόσωπο, όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και σε έξι μόλις εβδομάδες να επιστρέψει στους αγώνες της F1. 


Ο Αντρέας Νίκολαους «Νίκι» Λάουντα (Andreas Nikolaus "Niki" Lauda) γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1949 στη Βιέννη, ως υιός μίας εύπορης οικογένειας. Από νωρίς μπορούσε να αναγνωρίσει κανείς τον ενθουσιασμό του για το μηχανοκίνητο αθλητισμό και το πάθος του για την ταχύτητα, στοιχεία που τον οδήγησαν στη συνέχεια να καταπιαστεί με θέματα αυτοκινήτου και αεροπλάνου.

Το 1974 
ο Νίκι Λάουντα έλαβε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στην κορυφαία ομάδα του Enzo Ferrari. Την ίδια χρονιά γιόρτασε με τη Ferrari στο ισπανικό Grand Prix στη Jarama την πρώτη του νίκη σε Grand Prix.

Το 1977 θα κέρδιζε για δεύτερη φορά τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή και πάλι με τη Ferrari στη στη φόρμουλα 1. 
Το 1979 σταμάτησε να συμμετέχει στους αγώνες για να στραφεί στους αιθέρες, το άλλο του πάθος, ιδρύσοντας τη Lauda Air, την πρώτη του αεροπορική εταιρεία.

Το 1982 
ο Niki Lauda επέστρεψε στην φόρμουλα 1, όπου έγινε πρώτος οδηγός στην ομάδα της McLaren-Porsche, με την οποία γιόρτασε το 1984 τον τρίτο του τίτλο ως παγκόσμιος πρωταθλητής. 

Στη διάρκεια της σεζόν του 1985, ως τριπλός πλέον παγκόσμιος πρωταθλητής μετά από 25 νίκες σε Grand Prix, ο Niki Lauda ανακοίνωσε την οριστική του απόσυρση από το μηχανοκίνητο αθλητισμό για να αφοσιωθεί στις αεροπορικές του επιχειρήσεις και όχι μόνο...

Το 2013, σε μια κινηματογραφική παραγωγή του Ron Howard, καταγράφηκε σε ταινία η καριέρα του με τον Daniel Brühl να ενσαρκώνει τον Lauda κατά την εποχή της δεκαετίας του 1970.

Ο Λάουντα ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών από δύο γάμους... 

Takis Ant για το afirimeno.com

Διαβάστε και την αναλυτική ανάρτησή μας για την ταραχώδη ζωή του αγωνιστή Νίκι Λάουντα στο: Η Βιογραφία του Niki Lauda

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου