29 Μαΐου 2019

Η μάχη για την προεδρία της Κομισιόν

Διαφωνίες επικρατούν τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ποιος θα είναι αυτός ή αυτή που θα αναλάβει τα ηνία της Κομισιόν ως ο επόμενος πρόεδρος του θεσμού. 

Ενδεικτική είναι η «κόντρα» ανάμεσα στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι διαφώνησαν για το πρόσωπο που θα πρέπει να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν για να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τους υποψηφίους που θα καταλάβουν τις ηγετικές θέσεις της ΕΕ την επόμενη πενταετία.

Η Άγκελα Μέρκελ είπε ότι στηρίζει τον κεντροδεξιό Γερμανό βουλευτή Μάνφρεντ Βέμπερ για την ηγεσία της Κομισιόν, μετά την αποχώρηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 31 Οκτωβρίου.

Λεπτά αργότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε, κατονομάζοντας την Επίτροπο για τον Ανταγωνισμό, τη Δανέζα Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τον διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, τον κεντροδεξιό Γάλλο Μισέλ Μπαρνιέ και τον Ολλανδό Σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμερμανς, όχι όμως τον Βέμπερ, ως τους κατάλληλους υποψηφίους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ανθρώπους με «εμπειρία και αξιοπιστία», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Οι προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τις προκλήσεις στην οικονομία, όπως και την οικοδόμηση μιας Ευρώπης που προστατεύει τους πολίτες της, τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν «στη βάση αυτής της φιλοδοξίας». Η δουλειά προϋποθέτει «να έχει κάποιος εμπειρίες στη χώρα του ή στην Ευρώπη που θα του παράσχει την (απαραίτητη) αξιοπιστία και το know-how», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Δεν θέλω μια συζήτηση σήμερα… σχετικά με τα ονόματα. Θέλω μια συζήτηση για το σχέδιο, τις προτεραιότητες και τα κριτήρια» πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Αλ. Τσίπρας: Θα στηρίξω την επιλογή του Φρανς Τίμερμανς 

Σε εθνικό επίπεδο σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος έχει δηλώσει ότι η Νέα Δημοκρατία θεωρεί «αδιαπραγμάτευτη» τη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν από τον κ. Βέμπερ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε ξεκάθαρα την Τρίτη την υποστήριξή του στον Φρανς Τίμερμανς.

«Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα μετά από 15 χρόνια επιλογής προσώπου για την προεδρία της Κομισιόν από την πλευρά των συντηρητικών, από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να υπάρξει προοδευτική επιλογή και γι αυτό θα στηρίξω τον υποψήφιο που έρχεται πρώτος σε ψήφους μεταξύ των προοδευτικών υποψηφίων, θα στηρίξω την επιλογή του Φρανς Τίμμερμανς. Πέραν αυτού θεωρώ ότι αυτή δεν είναι μόνο μια στάση υπεύθυνη ως προοδευτικού ηγέτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά είναι και εθνικά ωφέλιμη, καθώς θεωρώ ότι η επιλογή του κ. Βεμπερ για τη στάση του προέδρου της Κομισιόν θα δημιουργήσει μεγάλες απειλές και κινδύνους για τα συμφέροντα της χώρας μας και συνολικότερα για τα συμφέροντα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου" δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στο άτυπο δείπνο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού προκάλεσε την αντίδραση της Φώφης Γεννηματά, η οποία ανέφερε ότι «κάθε φορά που στριμώχνεται τρέχει πίσω από τους Σοσιαλιστές».

Εντολή στον Τουσκ να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων 

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ έδωσαν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την εντολή να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για να οριστεί ο επόμενος ή η επόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Τουσκ καλείται να συντονίσει τη διαπραγμάτευση των 28, αλλά και να διεξαγάγει συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στόχος είναι να έχει υπάρξει συμφωνία για τον υποψήφιο ή την υποψήφια πριν από την προσεχή σύνοδο κορυφής (20ή-21η Ιουνίου).

«Δεν μπορεί να υπάρξει αυτοματισμός» στη διαδικασία επιλογής, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Καμιά υποψηφιότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί», πάντως «η ιδιότητα του επικεφαλής ψηφοδελτίου δεν είναι κριτήριο ακαταλληλότητας», αλλά «απεναντίας, μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες», συμπλήρωσε. Ο Ντόναλντ Τουσκ εξάλλου εισηγήθηκε τουλάχιστον δύο από τις πέντε κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών να καταληφθούν από γυναίκες.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr και 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου