28 Μαΐου 2019

Global Media Forum: λαϊκισμός, ΜΜΕ και εξουσία

Ποιος τελικά ασκεί την εξουσία στην πολιτική και την κοινωνία; Αυτό το ερώτημα απασχολεί το φετινό Global Media Forum της DW στη Βόννη, στην έναρξη του οποίου μίλησε και ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. 

«Shifting powers» ή «Μετατόπιση Εξουσιών» είναι το θέμα του φετινού Global Media Forum της Deutsche Welle, που διοργανώνεται 27 και 28 Ιουλίου στη Βόννη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο για ΜΜΕ στον κόσμο, το οποίο διεξάγεται για 12η φορά. 

Οι κεντρικές θεματικές που απασχολούν το GMF είναι η σχέση ΜΜΕ, πολιτικής και κοινωνίας σε έναν κόσμο αναταράξεων και ανακατατάξεων, οι οποίες μεταξύ άλλων οφείλονται στην επέλαση της ψηφιοποίησης. 

Ο γενικός διευθυντής της DW Πέτερ Λίμπουργκ

Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Deutsche Welle Πέτερ Λίμπουργκ «οι λαϊκιστές κάθε είδους απειλούν την ακεραιότητα της Eυρώπης» τονίζοντας ότι σήμερα «ο έλεγχος της πρόσβασης στην πληροφορία τείνει να γίνει εργαλείο της εξουσίας». Ο Πέτερ Λίμπουργκ ανέφερε επίσης ότι «η ελευθερία του τύπου βρίσκεται σε παρακμή». 

Μήνυμα Σταϊνμάιερ στο Global Media Forum 

Κορυφαία στιγμή της πρώτης ημέρας του Global Media Forum ήταν το μήνυμα που απέστειλε μέσω βίντεο στους συνέδρους ο γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. «Συχνά μιλάμε για την ανάγκη ψηφιοποίησης της δημοκρατίας, αλλά μιλάμε ελάχιστα για το τι είναι απαραίτητο για αυτή την ψηφιοποίηση, δηλαδή για τον εκδημοκρατισμό της ψηφιακής τεχνολογίας. Αν εξακολουθεί να ισχύει αυτό που συμβαίνει σήμερα, δηλαδή λίγες πλατφόρμες να κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά πληροφοριών, τότε αυτό πράγματι αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας επίσης και τη μεγάλη ευθύνη που φέρουν οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, στις οποίες σήμερα διακινείται ο μεγαλύτερος όγκος πληροφοριών παγκοσμίως.

Ο γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο GMF

Ο γερμανός Πρόεδρος στο μήνυμά του αναφέρθηκε και στις ευρωεκλογές οι οποίες ολοκληρώθηκαν μόλις χθες εστιάζοντας στο υψηλό ποσοστό συμμετοχής που τελικά καταγράφηκε. «Ήταν ένα ποσοστό συμμετοχής που ενίσχυσε τη δημοκρατία και που σε γενικές γραμμές αποτελεί μια θετική ψήφο για την Ευρώπη, ειδικά τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα γερμανικά αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά. 

Στο φετινό Global Media Forum με θέμα τη σχέση «μίσους-πάθους» πολιτικής και ΜΜΕ συναντά κανείς πλήθος συμμετεχόντων από πολλά και διαφορετικά πόστα. Μερικά από τα ονόματα που ξεχωρίζουν στο φετινό πρόγραμμα είναι ο Τσαν Ντουντάρ, πρώην αρχισυντάκτης της τουρκικής σύνταξης Cumhuriyet, ο Ματίας Ντέπφνερ, o επικεφαλής του γερμανικού εκδοτικού οίκου Αxel Springer αλλά και κορυφαίοι εκπρόσωποι γερμανικών και διεθνών μέσων όπως και της Google. 

Η μεξικανή δημοσιογράφος Αναμπέλ Φερνάντεζ

Το Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου στην Αν. Χερνάντες

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μια από τις κορυφαίες στιγμές του Global Media Forum είναι η απονομή του Βραβείου Ελευθερίας του Τύπου (Freedom of Speech Award). Φέτος απονέμεται στην μεξικανή δημοσιογράφο Αναμπέλ Φερνάντεζ, για τα αποκαλυπτικά και ερευνητικά ρεπορτάζ της με γνώμονα την καταπολέμηση της διαφθοράς και των καρτέλ ναρκωτικών στη χώρα της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεξικανή δημοσιογράφος εδώ και καιρό ζει μακριά από τη χώρα της.

Στα σχεδόν 70 workshop, πάνελ και παράλληλες εκδηλώσεις αναμένονται 2000 σύνεδροι από 140 χώρες. Μερικά από τα υπόλοιπα θέματα που θα συζητηθούν στη Βόννη είναι ο ρόλος του τοπικού, ερευνητικού τύπου αλλά και η νέα εποχή της ρομποτικής πληροφόρησης, που ήδη σε κάποιες χώρες κάνει τα πρώτα της βήματα. Ξεχωριστή στιγμή της διοργάνωσης είναι η παρέμβαση του ρομπότ «Σοφία», η οποία θα απευθύνει στους συνέδρους ειδικό μήνυμα.

Ίνες Άιζελε / Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου