15 Μαΐου 2019

«Δημοσκόπηση» τώρα οι ευρωεκλογές για τον Αλ. Τσίπρα

Είναι προφανές πλέον ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κάνει διαχείριση της πιθανής ευρείας εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. «Θα είναι δημοσκόπηση χωρίς το ερώτημα ποιός θα κυβερνήσει» είπε, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Μαΐου, εκείνος θα συνεχίσει να κυβερνά εξαντλώντας και την τελευταία ημέρα της τετραετίας.

«Η 26η Μαΐου θα είναι δημοσκόπηση χωρίς το ερώτημα ποιός θα κυβερνήσει. Το αποτέλεσμα μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις στη ΝΔ, θα οδηγήσει σε παταγώδη κατάρρευση του αφηγήματος περί περιπάτου, που έχει στήσει ο κ.Μητσοτάκης. Δεν υπάρχει πιθανότητα να χαθεί η πλειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις ευρωεκλογές» είπε στη συνέντευξή του στον Alpha, την Δευτέρα, ο πρωθυπουργός. Σαφής υποχώρηση από προηγούμενες θέσεις του και υποβάθμιση του μηνύματος που αυτές στέλνουν.

Μόλις λίγα 24ωρα πριν ο πρωθυπουργός μιλώντας από τη Βουλή για τις ευρωεκλογές είχε κάνει λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση.

Ως οπισθοχώρηση του Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε τον όρο «δημοσκόπηση» για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. «Τολμώ να πω, δε, ότι είναι προσβλητικό αυτό που είπε για τις Ευρωεκλογές» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία εμμένει στον «δημοψηφισματικό χαρακτήρα» των ευρωεκλογών. «Αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει να εξαντλήσει την συνταγματική του προθεσμία τότε οι ευρωεκλογές αποκτούν ένα ακόμη χαρακτηριστικό πέρα από την εκλογή των εκπροσώπων μας για την ευρωβουλή: γίνονται δημοψήφισμα εθνικής κάλπης για να στείλουν στην ανίκανη κυβέρνηση ένα μήνυμα: τελειώσατε ήλθε η ώρα να φύγετε» είχε πει δυο μήνες πριν από την Λέσβο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά σύμπτωση, πέντε χρόνια πριν, τον 
«δημοψηφισματικό χαρακτήρα» των ευρωεκλογών τόνιζε και ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Χαρακτήρα δημοψηφίσματος προσδίδει σε ευρωεκλογές - περιφερειακές ο ΣΥΡΙΖΑ" έγραφε τότε η Αυγή.

Είναι σαφές λοιπόν ότι ανάλογα με το ρόλο του στη πολιτική σκηνή ο καθένας δίνει στις ευρωεκλογές τον χαρακτήρα που κρίνει ότι τον εξυπηρετεί την συγκεκριμένη στιγμή. Όμως στην περίπτωση που επαληθεύσουν οι 
δημοσκοπήσεις και στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 σημειωθεί ευρεία εκλογική νίκη της ΝΔ και αντίστοιχη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, το πλέον πιθανό είναι ότι οι πολιτικές εξελίξεις, που αυτές θα δρομολογήσουν, θα είναι άμεσες.

Takis Ant για το afirimeno.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου