3 Μαΐου 2019

Προς «ντιμπέιτ» διαρκείας Τσίπρα - Μητσοτάκη

Τηλεοπτικό ντιμπέιτ Τσίπρα - Μητσοτάκη προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τριήμερο ντιμπέιτ στη Βουλή λέει η ΝΔ. Όμως ένα περίεργο ντιμπέιτ μεταξύ τους είναι ήδη σε εξέλιξη και θα έχει διάρκεια, μέχρι τις εκλογές!

Στο επαναλαμβανόμενο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή τηλεοπτικής συζήτησης, ενόψει των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ΝΔ επαναλαμβάνει με τη σειρά της την αρχική της απάντηση:

«Έχει ήδη απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας την πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη για τη χυδαία επίθεσή του στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Επιπλέον, και η ίδια η επιλογή του κ. Τσίπρα να μετατρέψει προεκλογικά την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, φοβούμενος την αποδοκιμασία του κ. Πολάκη ακόμη και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των πραγμάτων προσδίδει στην εν λόγω κοινοβουλευτική συζήτηση το χαρακτήρα ενός τριήμερου ντιμπέιτ. Και μάλιστα εφ όλης της ύλης». Αυτά, μεταξύ άλλων, αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη.

Είχε προηγηθεί η επιστολή-πρόσκληση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου: «Είναι μέγιστης πολιτικής σημασίας η εφ’ όλης της ύλης και αναλυτική συζήτηση και αντιπαράθεση απόψεων και πολιτικών θέσεων, που θα συμβάλλει στην σφαιρική ενημέρωση των πολιτών για όλα τα μεγάλα ζητήματα και διλήμματα της περιόδου. Κατόπιν όλων αυτών, επαναλαμβάνουμε την πρόσκλησή μας για τη διεξαγωγή τηλεοπτικής συζήτησης μεταξύ του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ενόψει των Ευρωεκλογών, και σας καλούμε να την αποδεχτείτε».

Είναι όμως γεγονός ότι η πολιτική ζωή της χώρας έχει ήδη εισέλθη σε «ντιμπέιτ» διαρκείας ενός ακόμη μήνα, σε πρώτη φάση, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη στιγμή που η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των δυο πολιτικών αρχηγών θα κρατήσει όχι μόνο μέχρι τις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου, αλλά μέχρι και τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών που έχει οριστεί για τις 2 Ιουνίου 2019.

Οι προσωρινού χαρακτήρα στοχευμένες προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης και η καλλιέργεια προσδοκιών αναπλήρωσης σε βάθος χρόνου των μνημονιακών απωλειών, είναι πλέον και θα παραμείνουν στην "ημερήσια διάταξη" από τον κ. Τσίπρα στη συνεχή αντιπαράθεσή του με τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί πλέον όχι μόνο να αποδομήσει τις προεκλογικές παροχές Τσίπρα αλλά, όπου αυτό δείχνει ότι είναι επικοινωνιακά δυνατό, να τον υπερφαλαγγίσει. Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα, της μείωσης ή μη, του αφορολόγητου:

Ανήμερα πρωτομαγιάς ο πρόεδρος της ΝΔ, αιφνιδιάζοντας το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωνε: «Την άλλη εβδομάδα η ΝΔ θα καταθέσει τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου. Προκαλώ τον κ. Τσίπρα αντί να υπόσχεται στα λόγια ότι επί των ημερών του δεν θα κοπεί το αφορολόγητο, να την προσυπογράψει». Έτσι ένα πιθανό προεκλογικό «παιχνίδι» του Αλέξη Τσίπρα με όχημα την κατάργηση του –προνομοθετημένου– μέτρου για τη μείωση του αφορολογήτου, φαίνεται να το «καίει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ουσιαστικά η «γαλάζια» πρωτοβουλία επιχειρεί να βάλει πρόωρο τέλος στην εργαλειοποίηση από πλευράς του πρωθυπουργού της – μη– μείωσης του αφορολογήτου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του, στα μέσα Απριλίου, δήλωνε πως δεν τίθεται κανένα θέμα μείωσης του αφορολογήτου «όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση».

Είμαστε λοιπόν αναγκασμένοι να ζήσουμε μια εκτεταμένη προεκλογική περίοδο, σε δυο κατά πάσα πιθανότητα γύρους, μέχρι τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο πρώτος γύρος και μέχρι και τις εθνικές εκλογές ο δεύτερος. Τα προεκλογικά πυροτεχνήματα, κυριως από τους δυο βασικούς "μονομάχους" σε ένα περίεργο "ντιμπέιτ" με διάρκεια, θα έχουν τον πρώτο λόγο. Τα ουσιαστικά προβλήματα του τόπου, καθώς και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για τα 4 και πλέον τελευταία χρόνια και οι πράγματικές μετεκλογικές προθέσεις της ΝΔ, όταν και αν αυτή έρθει στην κυβέρνηση, αναμένεται να περάσουν σε δεύτερη μοίρα...

Takis Ant για το afirimeno.com

Με πληροφορίες από kathimerini.gr και naftemporiki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου