12 Μαΐου 2019

Blue Moon: Η σεληνάκατος που παρουσίασε ο Τζεφ Μπέζος

Το ομοίωμα μιας νέας σεληνακάτου, η οποία προορίζεται να μεταφέρει εξοπλισμό και αστροναύτες στη Σελήνη ως το 2024, παρουσίασε την Πέμπτη το βράδυ ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος. 

Το διαστημικό σκάφος «Blue Moon» («Γαλάζιο Φεγγάρι») θα είναι επαναχρησιμοποιούμενο, αρχικά θα πραγματοποιήσει μη επανδρωμένες αποστολές και θα μεταφέρει επιστημονικά όργανα, δορυφόρους και οχήματα εδάφους. Επίσης, θα διαθέτει έναν νέο πυραυλοκινητήρα, ονόματι ΒΕ-7, με δυνατότητα ώθησης 4.535 κιλών. 

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Τζέφ Μπέζος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στο Washington Convention Center στην Ουάσινγκτον, ενώπιον ενός κοινού που περιελάμβανε πιθανούς πελάτες και αξιωματούχους της NASA, «έφθασε η ώρα να ξαναπάμε στη Σελήνη και αυτή τη φορά να μείνουμε εκεί». 


To σεληνιακό σκάφος «Blue Moon» θα μπορεί να μεταφέρει τόσα καύσιμα, ώστε να πραγματοποιήσει το ταξίδι από τη Γη στη Σελήνη. Μεταξύ των άλλων δυνατοτήτων του θα είναι η μεταφορά φορτίων στη σεληνιακή επιφάνεια, η ανάπτυξη μέχρι τεσσάρων αυτοκινούμενων ή καλύτερα τηλεχειριζόμενων διαστημικών οχημάτων και η τοποθέτηση δορυφόρων σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Το συνολικό βάρος του ανέρχεται σε 16,5 τόνους, όταν θα είναι εφοδιασμένο με καύσιμα. Το βάρος του, ωστόσο, θα μειώνεται στους 3,5 τόνους όταν θα μπαίνει στη διαδικασία προσσελήνωσης.

Πρωταρχικός στόχος του «Blue Moon» είναι να προσεδαφιστεί στον Νότιο Πόλο της Σελήνης, όπου έχουν εντοπισθεί κρατήρες με ίχνη πάγου. Αυτό το νερό θα μπορεί να διασπασθεί προκειμένου να παραχθεί υδρογόνο, το οποίο, με τη σειρά του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για το διαστημόπλοιο έτσι ώστε να συνεχίσει τις ερευνητικές αποστολές του σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα.

Πηγές: kathimerini.gr , naftemporiki.gr


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου