15 Ιουνίου 2020

Πόσο ασφαλής είναι η Ελλάδα για τους τουρίστες;

Πόσο ασφαλείς μπορούν να αισθάνονται οι τουρίστες στην Ελλάδα; διερωτάται η οικονομική Handelsblatt με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου του Κ. Μητσοτάκη από τη Σαντορίνη για την επίσημη επανεκκίνηση του τουρισμού. Στο «επικίνδυνο παιχνίδι στη Μεσόγειο» αναφέρεται Welt. Από τη Deutsche Welle:

Το άρθρο της 
Handelsblatt αναφέρεται αναλυτικά στα όσα ισχύουν από σήμερα Δευτέρα για τις διεθνείς πτήσεις αλλά και στα νέα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. «Η είσοδος στα αεροδρόμια επιτρέπεται μόνον σε άτομα που ταξιδεύουν. Στα κτίρια ισχύει -όπως άλλωστε και στα αεροσκάφη- η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Οι πλαστικές λεκάνες όπου οι ταξιδιώτες αποθέτουν ρούχα και ηλεκτρικές συσκευές κατά τον έλεγχο ασφαλείας απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση. Στο check-in, στους ελέγχους ασφαλείας αλλά και στην πύλη οι ταξιδιώτες πρέπει να τηρούν απόσταση ασφαλείας 1,5 μέτρου».

«[...] Στη Σαντορίνη ο ξενοδόχος και ιδιοκτήτης του Volcano View Ανδρέας Πατηνιώτης περιμένει με ανυπομονησία τους πρώτους επισκέπτες. ''Πριν από τέσσερις εβδομάδες δεν είχαμε ούτε μια κράτηση, τώρα η πληρότητα για τον Ιούλιο φτάνει το 20%. Από το 0 στο 20% συνιστά μεγάλη πρόοδο υπό αυτές τις συνθήκες».

Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα «για καμία άλλη χώρα της ΕΕ, εξαιρουμένης της Κύπρου, ο τουρισμός δεν έχει τόσο μεγάλη οικονομική βαρύτητα όπως για την Ελλάδα. Την περασμένη χρονιά συνέβαλε στο 21% του ΑΕΠ. Ο τουρισμός διασφαλίζει μία στις πέντε θέσεις εργασίας. Το μέγεθος της προκληθείσας από την πανδημία του κορωνοϊού ύφεσης αλλά και η διάρκειά της θα εξαρτηθούν κυρίως από την ταχύτητα με την οποία θα ανακάμψει ο τουρισμός. 

Ο έλληνας πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Σαντορίνη

«Μια σεζόν γεμάτη αβεβαιότητες»

«Θα είναι μια σεζόν γεμάτη αβεβαιότητες», λέει ο Πατηνιώτης, τονίζοντας ότι «φέτος σίγουρα δεν θα βγάλουμε λεφτά», ενώ προσθέτει ότι θα είναι επιτυχία εάν μπορέσει να συνεχίσει να απασχολεί και να πληρώνει καλά τους εργαζομένους τους. Σημαντικό είναι και το μήνυμα που εκπέμπουν προς τα έξω, όπως λέει. «Η Σαντορίνη είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού - εάν δεν ξεκινήσουμε τώρα εμείς, τότε ποιος;» Το σύνθημά του για το φετινό καλοκαίρι; «Ήλιος, θάλασσα και ασφάλεια!''».

Όπως παρατηρεί η HB το θέμα της ασφάλειας ανέδειξε και ο έλληνας πρωθυπουργός κατά την ομιλία του με φόντο την Καλντέρα. […] Στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν το Σάββατο μόλις τέσσερα κρούσματα. Παρότι η χώρα ξεκίνησε ήδη πριν από τέσσερις εβδομάδες με τη χαλάρωση του lockdown και των περιοριστικών μέτρων, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν καταγράφει αξιοσημείωτη αύξηση. Βάσει πληθυσμού η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό θνητότητας όλων των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου. Αυτό οφείλεται κυρίως «στην αποφασιστικότητα και πειθαρχία των ελλήνων πολιτών», όπως είπε επαινετικά ο Μητσοτάκης.

Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο όμως είναι μεγάλος ο φόβος πολλών Ελλήνων ότι οι αφιχθέντες επισκέπτες θα μπορούσαν να φέρουν τον κορωνοϊό στη χώρα. Ειδικοί θεωρούν βέβαιο ότι θα υπάρξουν τέτοιες περιπτώσεις ''εισαγόμενων'' κρουσμάτων. Το ζητούμενο είναι ο γρήγορος εντοπισμός και η απομόνωσή τους όπως λένε οι επιδημιολόγοι».

Αναφερόμενη στις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που έγιναν το τελευταίο διάστημα στα νοσοκομεία ελληνικών νησιών η εφημερίδα σημειώνει: «[...] Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης βλέπει στην κρίση του κορωνοϊού μια ευκαιρία. Διότι δεν επιβάλλει μόνο τον εκσυγχρονισμό του εδώ και δεκαετίες παραμελημένου ελληνικού συστήματος υγείας αλλά και αλλαγή νοοτροπίας στη στρατηγική του τουρισμού. «Μελλοντικά πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στη βιωσιμότητα, την ποιότητα, την οικολογική συμβατότητα και την ενεργειακή αποδοτικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle στην ανατολική Μεσόγειο

«Το επικίνδυνο παιχνίδι στη Μεσόγειο»

Σε εκτενή ανάλυσή της υπό τον τίτλο «Το επικίνδυνο παιχνίδι στη Μεσόγειο» η Welt του Σαββάτου αναφέρεται στη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει στην ανατολική Μεσόγειο με μήλον της έριδος τον υποθαλάσσιο πλούτο.

Αναφερόμενη στο ρόλο και τις επιδιώξεις Ελλάδας και Κύπρου, ειδικότερα, η εφημερίδα σημειώνει:

«Για την Αθήνα το ζητούμενο είναι η διασφάλιση του νομικού status quo στην περιοχή και φυσικά και των συμφερόντων του ελληνικού τμήματος της Κύπρου, στις ακτές της οποίας υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου, που διεκδικεί και η Τουρκία. Η συμφωνία του Ερντογάν με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης αμφισβητεί την ίδια ώρα τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. (Η συμφωνία) Δίνει στην Άγκυρα το δικαίωμα να στείλει το πολεμικό της ναυτικό στη νοτίως της Κρήτης θαλάσσια ζώνη την οποία διεκδικεί η Λιβύη και να κάνει υποθαλάσσιες έρευνες. Μέχρι σήμερα υπήρχε διεθνής συναίνεση ότι τα νερά αυτά ανήκουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας. Ο υπουργός Άμυνας Παναγιωτόπουλος προανήγγειλε ότι εν ανάγκη θα απαντήσει στρατιωτικά σε κάθε προσπάθεια τουρκικών γεωτρήσεων μπροστά στην Κρήτη. […] Η Γαλλία, ως σημαντικότερος υποστηρικτής της Ελλάδας στην ΕΕ, στέλνει το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle στην ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στην Άγκυρα το διάλογο.

Πέραν αυτών η Αθήνα απαντά στην τουρκική συμφωνία με μια διπλωματική αντεπίθεση. Την Τρίτη οι Έλληνες υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Ιταλία. Την ίδια ώρα φαίνεται πως υπάρχουν επαφές με την λιβυκή 'αντικυβέρνηση' του στρατηγού Χαφτάρ. Ο εκπρόσωπός του συνεχάρη την Αθήνα για τη συμφωνία με τη Ρώμη και πρότεινε επίσης συνομιλίες για τα θαλάσσια σύνορα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να πυροδοτήσουν περαιτέρω Αθήνα και Άγκυρα τον εμφύλιο στη Λιβύη για να συνδράμουν στη νίκη της πλευράς που υποστηρίζουν».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου