17 Ιουνίου 2020

Η μεγάλη ταλαιπωρία για τον «Μεγάλο Περίπατο» της Αθήνας

Αποτελεί τεράστια πρόκληση για την Αθήνα το σχέδιο «Μεγάλος Περίπατος» που ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης κ. Κώστας Μπακογιάννης. Είναι τόσο μεγάλη που απλώς ελπίζουμε ότι μελετήθηκε επαρκώς, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την κίνηση των αυτοκινήτων αλλά και σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις που κάθε μεγάλη αλλαγή επιφέρει. Γιατί οι κατεστημένες συνήθειες δύσκολα αλλάζουν. 

Χθες, δεύτερη ημέρα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή στην οδό Πανεπιστημίου στο πλαίσιο της αστικής ανάπλασης για τον «Μεγάλο Περίπατο» της Αθήνας και η ταλαιπωρία συνεχίστηκε. Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή", από το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής στην οδό Πανεπιστημίου έχουν τοποθετηθεί κώνοι οι οποίοι αποκλείουν την κυκλοφορία σε οχήματα στις δύο δεξιές λωρίδες (από το Σύνταγμα προς την Ομόνοια). 


Φωτογραφίες επάνω και αριστερά: Τι κι αν η μισή Πανεπιστημίου αποκλείστηκε για τα Ι.Χ.; Αυτό δεν αφορά τους διαδηλωτές, οι οποίοι παγίως επιδιώκουν την ταλαιπωρία των οδηγών και επιβατών οχημάτων. Οι διαδηλωτές της ΠΟΕΔΗΝ επέλεξαν χθες να πορευθούν στο κομμάτι της Πανεπιστημίου που είναι ελεύθερο για την κυκλοφορία των οχημάτων, επιτείνοντας ακόμα περισσότερο τα κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της πόλης.

Η πρώτη λωρίδα, στην Πανεπιστημίου, από το πεζοδρόμιο βάφεται πράσινη και θα αποδοθεί στους πεζούς εντός των επομένων ημερών. 

Η δεύτερη κατά σειρά θα διαμορφωθεί σε ποδηλατόδρομο. Όμως, η λωρίδα που δημιουργείται για ποδηλάτες οδηγεί στο ... πουθενά. Συνδέει το Σύνταγμα με την Ομόνοια και μετά, τι;

Στην τρίτο και εναπομένον μέρος του κεντρικού αυτού δρόμου θα κινούνται αποκλειστικά τα λεωφορεία. Τα αυτοκίνητα έτσι έχουν περιοριστεί σε δύο λωρίδες στην οδό που συνδέει την πλατεία Συντάγματος με την πλατεία Ομονοίας. Το συνεχές μποτιλιάρισμα είναι έτσι δεδομένο. Μπορεί το φιλόδοξο σχέδιο για έναν «Μεγάλο Περίπατο» στην Αθήνα έχει πολλά θετικά στοιχεία, όμως ο περιορισμός της κυκλοφορίας στον μοναδικό δρόμο με χαρακτηριστικά λεωφόρου που συνδέει ως κάθοδος το Σύνταγμα με την Ομόνοια, δεν είναι ένα από αυτά. 

Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή"

Ευτυχώς, οι παρεμβάσεις για τον περιορισμό της κυκλοφορίας οχημάτων στην Πανεπιστημίου είναι τέτοιες που μπορούν σε λίγες ώρες να αναιρεθούν, όπως σε λίγες ώρες υλοποιήθηκαν. Ζαρντινιέρες και κορύνες εύκολα μετακινούνται για να απελευθερωθεί το οδόστρωμα. Ευτυχώς, διότι αυτό σημαίνει ότι όντως οι παρεμβάσεις έχουν χαρακτήρα δοκιμής και δεν έχει (προ)αποφασισθεί η μονιμότητά τους ερήμην της λειτουργικότητας και της λειτουργίας της πόλης.

Ο επικεφαλής της ομάδας που πραγματοποίησε τη μελέτη για τον «Μεγάλο Περίπατο» της Αθήνας, συγκοινωνιολόγος Γιώργος Γιαννής, ζητάει από τους πολίτες λίγες ημέρες υπομονή, καθώς δυστυχώς, όπως ανέφερε, η ταλαιπωρία συχνά είναι το τίμημα των μεγάλων αλλαγών. Οπως επισημαίνει, πάντως, καταγράφονται τα προβλήματα και υπάρχει η πρόθεση να αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

Πηγή: Στοιχεία από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου