19 Ιουνίου 2020

«Μαύρος καπνός» από τη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, με την επόμενη να αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου με φυσική παρουσία των ηγετών. Στη Σύνοδο, που διήρκεσε περίπου 4 ώρες, οι ηγέτες των «27» εξέφρασαν τις θέσεις τους σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν, ύψους 750 δισ. ευρώ. 

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε τους ηγέτες της Ε.Ε. ότι αν δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με το πακέτο στήριξης των οικονομιών, πιθανώς να προκαλέσουν ένα «χτύπημα» στις αγορές, ενώ τόνισε πως οι πλήρεις επιπτώσεις της χειρότερης οικονομικής κάμψης της ΕΕ δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στην αγορά εργασίας και ότι η ανεργία στην ευρωζώνη μπορεί να φθάσει στο 10%.

Σε μήνυμά της, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τόνισε πως η σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης δεν χωράει καμία καθυστέρηση και πως για «κοινή επιτυχία, πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στη μεγάλη εικόνα». 

Με την σειρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, τόνισε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με την βαθύτερη κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας παράλληλα πως το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε πολύ δύσκολους καιρούς. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Άγκελα Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι οι πολίτες του κόσμου δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού και σημείωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. να έχει ένα σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης έως το τέλος του καλοκαιριού.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επισήμανε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι τα μέτρα της ευρωπαϊκής βοήθειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις λόγω της έκτασης της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας. Τόνισε επίσης ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο λόγω των ευαισθησιών των αγορών και της πίεσης από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ότι «η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε να διατηρηθεί το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων - δανείων, καθώς και να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής. «Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης κι οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, λίγο μετά το τέλος της τετράωρης Συνόδου Κορυφής η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα, είπε ότι «περνάμε σε νέα φάση: αυτή της διαπραγμάτευσης» και εξέφρασε τη δέσμευσή του «να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις», ενώ ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη για συμπαγείς προτάσεις πριν από την επόμενη Σύνοδο των 27 που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου με φυσική παρουσία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου