16 Ιουνίου 2020

Μουσείο σε βάση υποβρυχίων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Η γερμανική βάση υποβρυχίων στο Μπορντό της Γαλλίας, που χρονολογείται από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανοίγει ξανά τις πύλες της ως Μουσείο και εκθεσιακό κέντρο.

Μέσα από έργα αποκατάστασης και συντήρησης, οι εγκαταστάσεις του «Bassins de Lumières» διαμορφώθηκαν κατάλληλα για να φιλοξενούν καλλιτεχνικές εκθέσεις.

«Η βάση αυτή είχε έναν στολίσκο με 43 υποβρύχια και λειτουργούσε από τον Μάιο του 1943. Είναι ένας χώρος από 600.000 τετραγωνικά μέτρα μπετόν αρμέ. Αν το καταστρέφαμε, δεν θα ήταν οικονομικά βιώσιμο», εξηγεί ο Ματιέ Μαρσάν, ιστορικός τέχνης και αρχιτεκτονικής. 


Για την πρώτη έκθεση, επιλέχθηκε ο σπουδαίος Αυστριακός ζωγράφος 
Γκούσταβ Κλιμτ (Gustav Klimt). Τα έργα του προβάλλονται στους τοίχους και στις δεξαμενές νερού. 


«Έχουμε ουσιαστικά μια μάζα από τσιμέντο, γιγάντια και υγρή, και χρησιμοποιούμε τεχνολογία και μικροηλεκτρονική, οπότε οι προκλήσεις είναι πολλές. Και ο Γκούσταβ Κλιμτ ζωγράφιζε σε επίπεδα. Αν κοιτάξετε ένα πίνακα του Κλιμτ από κοντά, θα δείτε σμάλτο, φύλλα χρυσού και διάφορα άλλα υλικά. Και στους ανέγγιχτους τοίχους της βάσης υποβρυχίων, έχουμε τσιμέντο που θρυμματίζεται και ρωγμές. Βγαίνει αυτό το βαθύ, πολυεπίπεδο αποτέλεσμα, που δουλεύει πολύ καλά», λέει ο Ογκουστίν ντε Κουαντέτ ντε Φιλέν, διευθυντής του Bassins de Lumieres. 


Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 10 Ιουνίου μέχρι τις 3 Ιανουαρίου. Το «Bassins de Lumières» θα προσφέρει στους επισκέπτες αξέχαστες video και audio εμπειρίες σε ένα μοναδικό σκηνικό, έναν χώρο για να μοιράζεσαι κουλτούρα, ο οποίος θα είναι ανοιχτός σε κάθε τύπο επισκέπτη. Η αγορά εισιτηρίων γίνεται μόνο στο διαδίκτυο και η χρήση μάσκας από τους επισκέπτες είναι υποχρεωτική.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου