25 Ιουνίου 2020

Το ολόγραμμα του κυπέλλου του Σπύρου Λούη στην Ολυμπία

Σήμερα, Πέμπτη 25 Ιουνίου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) θα παραδώσει στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα στην Ολυμπία, το ολόγραμμα απεικόνισης του αργυρού κυπέλλου (φωτογραφία αριστερά), το οποίο εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Μισέλ Μπρεάλ, προκειμένου να συνεκτεθεί με τον μελανόμορφο σκύφο που επεστράφη πρόσφατα από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Μίνστερ της Γερμανίας. 
Τα δυο είναι τα έπαθλα που αποδόθηκαν στον πρώτο Ολυμπιονίκη του Μαραθωνίου δρόμου, τον Σπύρο Λούη. 

Το αργυρό κύπελλο αθλοθετήθηκε ειδικά για τον νικητή του Μαραθωνίου από τον εμπνευστή του αγωνίσματος, Μισέλ Μπρεάλ. Για πολλά χρόνια, το έπαθλο είχε χαθεί. Το 2012, σε δημοπρασία του Οίκου Christie’s, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος απέκτησε το κύπελλο.

Τον μελανόμορφο σκύφο δώρησε στον Λούη ο Ιωάννης Λάμπρος, νομισματολόγος και αρχαιοπώλης, αφού ζήτησε την άδεια από τον Γεώργιο Α΄. 

Μελανόμορφος σκύφος

Το αγώνισμα του Μαραθωνίου -οι αθλητές διανύουν 42.195μ.- είχε περιληφθεί στο πρόγραμμα των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων του 1896, μετά από πρόταση του Γάλλου ελληνιστή Μισέλ Μπρεάλ. Ο Πιερ ντε Κουμπερτέν -εμπνευστής των Ολυμπιακών Αγώνων και ο Δημήτριος Βικέλας - πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αποδέχτηκαν την πρόταση. 

Φωτογραφία απονομής επάθλων στο Σπύρο Λούη

H νίκη του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο δρόμο των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, ένα αγώνισμα εμπνευσμένο από τα πολεμικά κατορθώματα των αρχαίων Ελλήνων εναντίον των Περσών, τον ανέδειξε σε λαϊκό ήρωα. 

Η απονομή των βαρύτιμων μεταλλίων και επάθλων στους νικητές έγινε στις 3 Απριλίου 1896, τελευταία ημέρα των Αγώνων, από τον βασιλέα Γεώργιο Α΄ στο ασφυκτικά γεμάτο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου