18 Ιουνίου 2020

DW: Ο Ερντογάν σε ρότα σύγκρουσης με τους πάντες

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει μεν την ειρηνική επίτευξη λύσης στη Λιβύη, στην πράξη όμως συνεχίζει να παραβιάζει αποφάσεις του ΟΗΕ και να προκαλεί Ελλάδα και ΕΕ. Διαδηλώσεις στη Βεγγάζη της Λιβύης κατά την τουρκικής παρουσίας. Έντονη δυσαρέσκεια της Γαλλίας για την τουρκική στάση. Ερευνα του ΝΑΤΟ για τις κατηγορίες Γαλλίας περί «παρενόχλησης» από τουρκική φρεγάτα.

Από δυο δημοσιεύματα στη Deutsche Welle και ένα στην Καθημερινή: 

Ο Ερντογάν σε ρότα σύγκρουσης με τους πάντες

Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες στη Λιβύη και η συνάντησή του με τον αναγνωρισμένο από τα ΗΕ πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σαρατζ ήταν αιφνιδιαστική. Τον Τσαβούσογλου συνόδευαν ο υπουργός Οικονομικών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Και όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία Τσαβούσογλου και Σάρατζ συζήτησαν γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στη λιβυκή κρίση, αλλά και τις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη λύσης στην πολύπαθη χώρα.

Βολές Σάρατζ προς τη Ρωσία

Αλλά πώς είναι δυνατόν να βρεθεί λύση, όταν ο πρόεδρος Ερντογάν κάνει ακριβώς το αντίθετο από τις συμφωνίες στέλνοντας μισθοφόρους στο πλευρό των δυνάμεων του Σάρατζ και ρίχνοντας λάδι στη φωτιά με ενέργειες και δηλώσεις που έχουν εξοργίσει τη διεθνή κοινότητα. Χάρη στην τουρκική στρατιωτική στήριξη ο αναγνωρισμένος διεθνώς Λίβυος πρωθυπουργός κατάφερε να απωθήσει τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ από περιοχές έξω από την Τρίπολη. Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία ο Σάρατζ γιόρτασε αυτή τη νίκη. «Θέλω από εδώ να απευθυνθώ σε χώρες που στήριξαν τις επιθέσεις και συνέβαλαν στο να χάσουν τη ζωή τους Λίβυοι και να καταστραφεί η χώρα. Υποστήκατε ήττα έξω από την Τρίπολη, αν και με τα χρήματά σας στηρίξατε εγκλήματα πολέμου. Αφήστε τους Λίβυους να ζήσουν ειρηνικά, η ιστορία δεν συγχωρεί».

Οι βολές Σάρατζ απευθύνονται κυρίως προς τη Ρωσία, η οποία στηρίζει την πλευρά Χαφτάρ. Τουρκία και Ρωσία κατάφεραν στη συριακή κρίση να βρουν ένα modus vivendi, αν και έχουν διαφορετικές θέσεις, να αποτρέψουν μετωπική σύγκρουση και να παγώσουν κατά μια έννοια τη διένεξη. Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει προφανώς να επιχειρήσει το ίδιο και στη Λιβύη. «Προτεραιότητα για την Τουρκία έγκειται στο να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα όσο γίνει πιο γρήγορα», τόνισε πρόσφατα. «Από την αρχή της κρίσης είπαμε ότι πολιτική λύση μόνο υπό την αιγίδα των ΗΕ μπορεί να επιτευχθεί».
 
Λίβυοι στρατιώτες κατευθύνονται προς το αεροδρόμιο, νότια της Τρίπολης

Επιμένει ο Ερντογάν με τις γεωτρήσεις

Αλλά πώς μπορεί να επιτευχθεί όταν η χώρα του παραβιάζει το εμπάργκο του διεθνούς οργανισμού; Όταν στέλνει μισθοφόρους; Τις προάλλες ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους της Βεγγάζης για να στηλιτεύσει την τουρκική ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας. «Οι Τούρκοι, τι ακριβώς ήρθαν να κάνουν εδώ; λέει ένας διαδηλωτής. «Τι έχουμε να μοιράσουμε, τι ζητούν; Προφανώς να μας καταλάβουν, εποφθαλμιούν το πετρέλαιο και τα λεφτά μας. Φυσικά και χρειάζεται να τους πολεμήσουμε. Δεν υπάρχει ούτε διάλογος, ούτε διαπραγματεύσεις. Γιατί θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους;».

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εποφθαλμιά η Τουρκία και στην ανατολική Μεσόγειο έχοντας προκαλέσει τη μήνη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ. Ας θυμηθούμε τι επανέλαβε πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος Ερντογάν προκαλώντας ευθέως και πάλι την Ελλάδα. «Θέλουμε να βελτιώσουμε την συνεργασία για να εκμεταλλευτούμε τα κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο. Κι αυτό συμπεριλαμβάνει έρευνες και γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας στη λιβυκή επικράτεια και να την διευρύνουμε σε πολλούς τομείς».

Λίγες μέρες νωρίτερα η Deutsche Welle, σε άλλο δημοσίευμα, έγραφε:


Δυσαρέσκεια της Γαλλίας για την τουρκική στάση

Τον «απαράδεκτο παρεμβατισμό της Τουρκίας στη Λιβύη», κατήγγειλε στις 14 Ιουνίου η γαλλική προεδρία, σκληραίνοντας τους τόνους και διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία «δεν μπορεί να επιτρέψει μια τέτοια κατάσταση». Εδώ και πολλούς μήνες η Γαλλία παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο και έχει επανειλημμένα καταγγείλει τις «περιφερειακές φιλοδοξίες» της Τουρκίας.

Το τελευταίο επεισόδιο με τις τρεις τουρκικές φρεγάτες που συνόδευαν το πλοίο Cirkin που θεωρείται ύποπτο για μεταφορά όπλων στη Λιβύη έχει προκαλέσει εκνευρισμό στη γαλλική προεδρία. Αποτελεί απόδειξη μιας «ολοένα πιο επιθετικής και επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας» η οποία συμπεριφέρεται «με απαράδεκτο τρόπο και προς την οργάνωση του ΝΑΤΟ», δηλώνει το Ελυζέ.

Το σπάσιμο του εμπάργκο των όπλων που σχεδόν ανενόχλητα επιχειρεί η Τουρκία γέννησε ερωτήματα και σε ειδικευμένα για την ευρωπαϊκή άμυνα έντυπα: «Μα που είναι τα πλοία της ευρωπαϊκής επιχείρησης Ειρήνη» ρωτούν.

Μόνο η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» είναι παρούσα στην περιοχή, ενώ η γαλλική φρεγάτα «Jean Bart» που έπρεπε επίσης να είναι παρούσα έχει επιστρέψει στη βάση της στην Τουλόν από τις 30 Μαΐου. 


Ερευνα ΝΑΤΟ για τις κατηγορίες Γαλλίας περί «παρενόχλησης» από τουρκική φρεγάτα

Την έναρξη έρευνας από το ΝΑΤΟ για το περιστατικό που κατήγγειλε η Γαλλία με τουρκικές φρεγάτες σε επιχείρηση για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με το Παρίσι ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο αποτέλεσε πρόσφατα στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού εκ μέρους τουρκικών φρεγατών στη Μεσόγειο.

«Οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ θα ερευνήσουν για να διασαφηνίσουν την κατάσταση και να ρίξουν φως στο περιστατικό», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετά από την συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Αμύνης, είχε τονίσει χαρακτηριστικά πως «το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να θάβει το κεφάλι του στην άμμο σχετικά με την πρόσφατη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στους συμμάχους της», κατηγορώντας το τουρκικό ναυτικό για την παρενόχληση του γαλλικού πλοίου κατά τη διάρκεια νατοϊκής αποστολής.

Πηγές: Deutsche Welle (https://p.dw.com/p/3dxju & https://p.dw.com/p/3dmi9) και kathimerini.gr

Σχετική ανάρτηση: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου