12 Ιουνίου 2020

Το Twitter διέγραψε λογαριασμούς που συνδέονται με το κινεζικό και το τουρκικό κράτος

Το Twitter ανακοίνωσε τη διαγραφή πολλών δεκάδων χιλιάδων λογαριασμών που συνδέονται με το κινεζικό, το τουρκικό και το ρωσικό κράτος και χρησιμοποιούσαν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης για προπαγάνδα και παραπληροφόρηση.


Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο απενεργοποίησε «πυρήνα» 23.750 λογαριασμών που συνδέονται με την Κίνα, συνεπικουρούμενοι από 150.000 άλλους λογαριασμούς που χρησίμευαν ως «πολλαπλασιαστές». Το Twitter έκλεισε επίσης 7.340 αντίστοιχους λογαριασμούς που συνδέονται με την Τουρκία και 1.152 που συνδέονται με την Ρωσία.

Το δίκτυο των κινεζικών λογαριασμών ανακαλύφθηκε πέρυσι κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων για την δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ. Δουλειά του ήταν η ανάρτηση «τιτιβισμάτων», κυρίως στην κινεζική γλώσσα, με στόχο τους κινεζικούς πληθυσμούς της διασποράς, εκφράζοντας «γεωπολιτικές θεωρίες ευνοϊκές για το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, υποστηρίζοντας παραπλανητικές θεωρίες για την πολιτική δυναμική του Χονγκ Κονγκ», εξηγεί σε σημείωμά του το Twitter.

Οι χιλιάδες αυτοί λογαριασμοί χρησίμευσαν επίσης για την προώθηση των θέσεων του Πεκίνου ως προς την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού και στη συνέχεια ως προς τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει το αυστραλιανό κέντρο ASPI που ανέλυσε το περιεχόμενο. «Τη στιγμή που το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν επιτρέπει στον κινεζικό πληθυσμό την χρήση του Twitter, η ανάλυσή μας δείχνει ότι δεν διστάζει να το χρησιμοποιεί για να διαδίδει προπαγάνδα και παραπληροφόρηση σε διεθνές επίπεδο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Fergus Hanson του ASPI στην ανάλυσή του.

Αντιδρώντας στο Πεκίνο, εκπρόσωπος του κινέζικου υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «υπάρχει ανάγκη για κινεζικές φωνές με αντικειμενικές απόψεις, αφού πολλές πλατφόρμες διαδίδουν ψεύδη για την Κίνα». «Η Κίνα είναι το μεγαλύτερο θύμα παραπληροφόρησης. Αν το Twitter θέλει να κάνει κάτι θετικό, τότε οι λογαριασμοί που πρέπει να κατεβάσει είναι εκείνοι που οργανώνονται και συντονίζονται για να επιτεθούν και να δυσφημίσουν την Κίνα», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το δίκτυο των τουρκικών λογαριασμών, εντοπίσθηκε το 2020 και ήταν αφιερωμένο κυρίως στην προώθηση του ίδιου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Twitter. Ομοίως, οι ρωσικοί λογαριασμοί χρησίμευαν επίσης στην προώθηση των θέσεων του κυβερνώντος κόμματος και σε επιθέσεις κατά των επικριτών του.

Ολοι αυτοί οι λογαριασμοί έκλεισαν, αλλά το περιεχόμενό τους διατηρήθηκε σε βάση δεδομένων για λόγους επιστημονικής έρευνας, διευκρινίζει το Twitter.

Πηγές: kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές αναρτήσεις:

Ο Τραμπ κατηγορεί το Twitter ότι «παρεμβαίνει» στις προεδρικές εκλογές (27.5.2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου