1 Δεκεμβρίου 2022

Στουρνάρας: Θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός

Αισιόδοξος για την καταπολέμηση του πληθωρισμού δηλώνει Διοικήτης της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας

Η ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt φιλοξενεί συνέντευξη του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, για τις οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη. Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα, ο κεντρικός τραπεζίτης «σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βλέπει γρήγορη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Γι αυτό καλεί την ΕΚΤ να εστιάσει περισσότερο στον κίνδυνο οικονομικής κρίσης κατά τη χάραξη της νομισματικής της πολιτικής». 

Με βάση τα τελευταία στοιχεία για τον μήνα Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) ανακοίνωσε την Τετάρτη, σε μία πρώτη εκτίμηση, η οποία απομένει να επιβεβαιωθεί, ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη φτάνει το 10,0%, σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει ότι έχει μειωθεί σε σχέση με το 10,6% που είχε καταγραφεί στα τέλη Οκτωβρίου. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη μείωση στο σύνολο της ευρωζώνης από τον Ιούνιο του 2021. Σήμερα το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού εμφανίζει η Λετονία (21,7%) και ακολουθεί η Λιθουανία (21,4%). H Ελλάδα κυμαίνεται στο 9%, δηλαδή λίγο κάτω από τον μέσο όρο των «19».

Ο Γιάννης Στουρνάρας εξηγεί αναλυτικά τους λόγους, για τους οποίους εμφανίζεται αισιόδοξος: «Οι στρεβλώσεις στο κομμάτι της προσφοράς υποχωρούν σταδιακά. Ταυτόχρονα επιβραδύνεται η άνοδος των τιμών στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες. Αλλά και η επιβράδυνση της ανάπτυξης μειώνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Η σταδιακή εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής θα επαναφέρει τον πληθωρισμό εντός του στόχου που έχουμε θέσει».

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία ο κεντρικός τραπεζίτης υποστηρίζει ότι «οι δημοσιονομικές ανισορροπίες έχουν διορθωθεί», αλλά «θα πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή, ιδιαίτερα όσον αφορά της επιπτώσεις του πληθωρισμού στην ανταγωνιστικότητα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών». 

Απαντώντας στο ερώτημα, εάν διαφαίνεται κάποιος κίνδυνος για την εξυπηρέτηση του ελληνικού δημοσίου χρέους, επισημαίνει: «Όχι στο άμεσο μέλλον. Αλλά μακροχρόνια ο περιορισμός των κινδύνων για την εξυπηρέτηση του χρέους θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση μίας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Πηγή: Deutsche Welle  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου