14 Δεκεμβρίου 2022

Η Γελοιγραφία της Ημέρας 14.12.2022

Εκεί που διασταυρώνονται οι ανάγκες του λαού για στέγη με τα συμφέροντα των τραπεζών:
Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο όταν το δάνειο γίνει κόκκινο (παύει να εξυπηρετείται κανονικά) τότε ανάβει το πράσινο για τα κοράκια! Σκίτσο του Ιάκωβου Βάη στο "Ριζοσπάστη".

Και μια σχετική είδηση της ημέρας:
Συνάντηση υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των τραπεζών

Το κλίμα που επικράτησε κατά τη σημερινή συνάντηση με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, κατά το οποίο όμως υπήρξε τελικά μια συμφωνία για τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες: 

«Δύο ώρες μπινελικωνόμασταν. Είμαι ικανοποιημένος στο βαθμό που οι τράπεζες έφτασαν στα όριά τους. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απέχουμε ακόμη. Σώζουμε κάποιους, δεν μπορώ να σώσω παραπάνω. Είναι λύση για αρκετούς δανειολήπτες, περίπου 30.000. Ήταν και αυτή κακή συζήτηση, διότι συνεχίζω να πιέζω ώστε να γίνουν εμπροσθοβαρώς πιο ενεργοί. Στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα γίνει η επόμενη συνάντηση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο ανακούφισης των νοικοκυριών προβλέπει την επιδότηση όσων έχουν στεγαστικό δάνειο με προσημείωση την κύρια κατοικία τους, μέσω ενός κουμπαρά που θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τις τράπεζες. Όμως τα κριτίρια που θέτουν οι τράπεζες προβλέπουν για τους δικαιούχους πολύ χαμηλό 
συνολικό εισόδημα και επίσης χαμηλή αξία ακίνητης περιουσίας. Το ύψος της επιδότησης θα προκύπτει κάθε μήνα από τη διαφορά μεταξύ της τρέχουσας μηνιαίας δόσης και της καταβολής του Ιουλίου 2022. Από αυτήν θα καλύπτεται το 50% της πρόσθετης επιβάρυνσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου