17 Δεκεμβρίου 2022

Τι περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός που ψηφίζεται σήμερα

Με ονομαστική φανερή ψηφοφορία ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ, η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της κύρωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023, η οποία επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Η πενθήμερη συζήτηση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και των άλλων πολιτικών αρχηγών, ενώ θα μιλήσει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το 2023 η ενεργειακή κρίση και οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία θα συνεχίσουν αναπόφευκτα να επιδρούν στην ελληνική οικονομία τόσο μέσω των καναλιών του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας, όσο και μέσω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην ευρωζώνη οριακά πάνω από το επίπεδο της στασιμότητας.

Στα βασικά μεγέθη του, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει για τη χώρα μας τα εξής:

*'Ανοδο του ΑΕΠ κατά 1,8% το επόμενο έτος από 5,6% εφέτος, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε 224,134 δισ. ευρώ, από 210,170 δισ. ευρώ εφέτος.

*Ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5% το 2023 από 9,7% εφέτος.

*Η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1% από 7,2% εφέτος και η δημόσια κατανάλωση θα μειωθεί κατά 1,5% από αύξηση 0,2% το 2022.

*Υψηλά ποσοστά ανόδου θα καταγράψουν και το 2023 οι ιδιωτικές επενδύσεις, που θα αυξηθούν κατά 15,5% από 10% εφέτος.

*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1% (από 9,7% εφέτος) και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 2,6% (από 10,1%).

*Η ανεργία θα μειωθεί στο 12,6%, οριακά χαμηλότερη από το 12,7% εφέτος.

Παράλληλα, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει τα νέα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τη μόνιμη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών περίπου 2,2 εκατομμυρίων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, με επέκταση του μέτρου στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους.

Ενώ, τα νέα μέτρα με έναρξη εφαρμογής το 2023, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο, την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ και τη διευθέτηση μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω στήριξη των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου