11 Δεκεμβρίου 2022

Αγέλες από αγριόχοιρους ακόμα και στην εθνική οδό!

Νυχτερινός εφιάλτης έχουν γίνει πλέον οι αγριόχοιροι όχι μόνο περιφερειακά της πόλης της Λαμίας και στη δυτική Φθιώτιδα, αλλά ακόμη και στο εθνικό δίκτυο.

«Μία αγέλη από αγριόχοιρους πριν λίγα 24ωρα πέρασε μέσα στο σκοτάδι την ΒΙΠΕ της Λαμίας και βρήκε διέξοδο να φτάσει στην εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης. Ευτυχώς, προλάβαμε τα χειρότερα» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Μαργαρίτης που εκείνη την ώρα ήταν στην περιοχή και ειδοποίησε τις αρχές. Χρειάστηκε η επέμβαση των αστυνομικών αλλά και των υπαλλήλων της Εθνικής Οδού για να μπορέσουν να απομακρύνουν την αγέλη και συγχρόνως να αποτρέψουν την πιθανότητα ενός τροχαίου δυστυχήματος με απρόβλεπτες συνέπειες.

Δεν συνέβη όμως, το ίδιο σε άλλες δύο περιπτώσεις στο δρόμο από τη Λαμία προς τη Μακρακώμη, όπου οδηγοί για να αποφύγουν τις αγέλες από αγριόχοιρους που βρέθηκαν ξαφνικά μπροστά τους, έκαναν ελιγμούς από τους οποίους προκλήθηκαν αρκετές ζημιές στα οχήματά τους. Την ίδια στιγμή, παρόμοια σκηνικά καταγράφονται στην περιοχή Αμφίκλειας και Τιθορέας αλλά και στην Αταλάντη.

«Κάθε μέρα δεχόμαστε παράπονα από αγρότες της ευρύτερης περιοχής για τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειές τους είτε πρόκειται για ετήσιες καλλιέργειες είτε πρόκειται για δέντρα» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος της Μακρακώμης Παναγιώτης Κοντογιώργος.

Είναι χαρακτηριστικό πως δεν είναι λίγοι είτε οι κυνηγοί, είτε οι άνθρωποι των κυνηγετικών συλλόγων που επιμένουν πως «ιδιαίτερα αυτή την περίοδο τα μεγαλύτερα μέλη από τις αγέλες, είναι επιθετικά στους ανθρώπους, πράγμα το οποίο δεν συνέβαινε στο παρελθόν».

Πληθώρα από παράπονα και στον δήμο Λαμίας, είτε από κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται κοντά σε περιαστικά άλση είτε βρίσκονται στα ημιορεινά της Οίτης, του Καλλιδρόμου και της Όθρυος.

«Έχουμε εξαντληθεί σε επιστολές στους αρμόδιους αλλά ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουμε αποτέλεσμα. Οι ζημίες στους αγρότες είναι μεγάλες, μάλιστα χωρίς αποζημιώσεις καθώς δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ» σημειώνει ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, ενώ θεωρεί αναγκαία «την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνονται οι αγρότες για τις ζημιές από αγριογούρουνα σε όλη την επικράτεια
».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι πολυάριθμες ομάδες κυνηγών που διαχρονικά ασχολούνται με το κυνήγι του συγκεκριμένου ζώου αποφεύγουν την οποιαδήποτε εμπλοκή τους καθώς πρόκειται για κατοικημένες περιοχές όπου εντοπίζεται το πρόβλημα, και επίσης, διαπιστώνουν πως «δεν υπάρχουν ορατές λύσεις». Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο γύρω από την περιοχή της Λαμίας οδηγήθηκαν στα χειρουργεία των κτηνιάτρων οκτώ σκυλιά εκπαιδευμένα για το κυνήγι του αγριόχοιρου που είχαν δεχθεί επίθεση.

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου της Λαμίας Γιάννης Καρέλης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δηλώνει πως «δεν υπάρχει κυνηγός που θα πάει να τιθασεύσει τις αγέλες κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή σε περιοχές που απαγορεύεται το κυνήγι καθώς κινδυνεύει ο ίδιος, τα σκυλιά του, αλλά και οι κάτοικοι». Ο ίδιος υπενθυμίζει πως ο Κυνηγετικός Σύλλογος της Λαμίας «έχει σε εξέλιξη περιπολίες των θηροφυλάκων του κατά τις νυχτερινές ώρες με σκοπό να μην επιτρέπει στις αγέλες, όσες τουλάχιστον εντοπίζει, να φτάνουν σε περιαστικές περιοχές». «Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των πολιτών όπως και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων και προσπαθούμε να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις» υπογραμμίζει.

Τέλος, να σημειωθεί πως όλες οι πλευρές εκτιμούν ότι «η οποιαδήποτε παράταση της κυνηγετικής περιόδου για τους αγριόχοιρους δεν πρόκειται να επιδράσει στον υπερπολλαπλασιασμό τους» και ότι «δεν επαρκεί ως μέτρο για την αναγκαία μείωση των πληθυσμών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου