18 Δεκεμβρίου 2022

Μουντιάλ 2022: H Αργεντινή πρωταθλήτρια κόσμου

Επικρατώντας της Γαλλίας στη διαδικασία των πέναλτι αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου η Αργεντινή, ενώ 2-2 ήταν το σκορ στον κανονικό αγώνα και 3-3 έληξε η παράταση.

Τριάντα έξι χρόνια μετά (1986) τον θρίαμβο στο Μεξικό και ύστερα από δύο χαμένους τελικούς (το 1990 και το 2014) η Αργεντινή μετά από έναν συναρπαστικό αγώνα κατόρθωσε να αποκαθηλώσει την μέχρι σήμερα κάτοχο του τροπαίου, Γαλλία, με 4-2 
στη διαδικασία των πέναλτι και να κατακτήσει για τρίτη φορά στην Ιστορία της το βαρύτιμο τρόπαιο.

Ήταν ένας τελικός που με τη συγκλονιστική του εξέλιξη θα μείνει αξέχαστος. Για 80 λεπτά η Αργεντινή, η ομάδα του Σκαλόνι, έκανε «πάρτι» απέναντι στους «τρικολόρ» και με το 2-0 μέχρι το 80΄ έδειχνε πως θα έφτανε άνετα στη νίκη. Ωστόσο, ο Κιλιάν Μπαπέ είχε διαφορετική άποψη και μέσα σε δυο λεπτά έφερε τον τελικό στα ίσια με 2-2. Στην παράταση η Αργεντινή προηγήθηκε ξανά με τον Μέσι, αλλά και πάλι ο Μπαπέ με πέναλτι έστειλε τον αγώνα στη «ρώσικη ρουλέτα».

Η Γαλλία, η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν, παρ' ότι ήταν... απούσα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατάφερε να φέρει προς στιγμή τα πάνω κάτω με τον κορυφαίο παίκτη της, Κιλιάν Μπαπέ. 

Τα γκολ του αγώνα

Η 
Αργεντινή ήταν αυτή που άνοιξε το σκορ στο 23΄. Ο Ντι Μαρία μπήκε στην περιοχή στο 21΄, σπρώχτηκε από τον Ντεμπελέ και ο Μαρτσίνιακ υπέδειξε το (κάπως αυστηρό) πέναλτι. Ο Μέσι έστειλε στην άλλη γωνία τον Λιορίς και η Αργεντινή πήρε το προβάδισμα (1-0).

Στο 36΄ σε μια αντεπίθεση των Αργεντινών και την μπάλα να περνά από τον Μέσι στον Άλβαρες, στη συνέχεια στον Μακ Άλιστερ ο οποίος με ασίστ έδωσε την ευκαιρία στον Ντι Μαρία να «γράψει» το 2-0 και να δώσει καθαρό προβάδισμα στην ομάδα του.

Ο τελικός «πήρε φωτιά» στο 80΄ με την Γαλλία να μειώνει σε 2-1... από το πουθενά. Ο Κόλο Μουανί μπήκε στην περιοχή, όπου ανατράπηκε από τον Οταμέντι κι ο Μαρτσίνιακ υπέδειξε το καθαρό πέναλτι. Ανέλαβε να το εκτελέσει ο Κιλιάν Μπαπέ που νίκησε τον Εμιλιάνο Μαρτίνες, ο οποίος αν και έπεσε στη σωστή γωνία δεν μπόρεσε ν΄ αποτρέψει το γκολ.

Ένα λεπτό μετά, ο Μέσι έχασε τη μπάλα στη μεσαία γραμμή από τον Κομάν, εκείνος έδωσε στον Τιράμ, που με πάσα ακριβείας βρήκε τον Μπαπέ στην περιοχή και ο τελευταίος με βολέ ισοφάρισε σε 2-2.

Στην παράταση, η Αργεντινή 
αξιοποίησε την υπεροχή της στο 109΄. Ο Λιορίς απέκρουσε το βολέ του Λαουτάρο Μαρτίνες από πλάγια θέση στην περιοχή και ο Μέσι που καραδοκούσε πήρε το «ριμπάουντ» και έγραψε το 3-2.

Κι όμως, η Γαλλία δεν το "έβαλε κάτω". Στο 117΄ από το σουτ του Μπαπέ η μπάλα βρήκε στο χέρι του Μοντιέλ και ο Μαρτσίνιακ υπέδειξε το νέο πέναλτι. Ο σταρ της Παρί ήταν και πάλι εύστοχος και με χατ τρικ ισοφάρισε ξανά σε 3-3.

Στη διαδικασία των πέναλτι (όπου το ξεκίνημα έκανε η Γαλλία), από τα 4 που χτύπησε κάθε ομάδα (δεν χρειάστηκε το πέμπτο) η Αργεντινή ευστόχησε σε όλα (κατά σειρά με τους: 
Μέσι, Ντιμπάλα, Παρέδες και Μοντιέλ). Από την πλευρά της η Γαλλία ευστόχησε μόνο στο πρώτο (Μπαπέ) και στο τέταρτο (Κόλο Μουανί), ενώ το δεύτερο του Κομάν απέκρουσε ο Μαρτίνες και το τρίτο του Τσουαμενί κατέληξε άουτ.



Έτσι, την Κυριακή στις 18 Δεκεμβρίου, η Αργεντινή μετά από έναν συναρπαστικό αγώνα που τα είχε όλα, κατέκτησε στο Κατάρ το βαρύτιμο τρόπαιο της πρωταθλήτριας κόσμου! Αλλά και ο Λιονέλ Μέσι πρόσθεσε στην πλούσια συλλογή του το κύπελλο κόσμου που τόσο πολύ του έλλειπε. Από την άλλη πλευρά, ο νεαρός Κιλιάν Μπαπέ αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ στο Κατάρ με 8 γκολ και φαίνεται πως το μέλλον του ανήκει.

afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου