10 Δεκεμβρίου 2022

Για υπόθεση διαφθοράς συνελήφθη η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή

Η Εύα Καϊλή και άλλα τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας, για χρηματισμό από το Κατάρ, που διεξάγεται από την ηγεσία της Κεντρικής Υπηρεσίας Καταστολής της Διαφθοράς, την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και τον ανακριτή Μισέλ Κλαίζ, για υπόθεση διαφθοράς και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος γράφει η βελγική εφημερίδα L’echo. «Τσάντες με μετρητά βρέθηκαν στο σπίτι της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», σημειώνει ο τίτλος του δημοσιεύματος, που προσθέτει ότι η κ. Καϊλή συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, καθώς αυτός ήταν ο μόνος δυνατός τρόπος λόγω της βουλευτικής της ασυλίας.

Οι υποψίες για τη δράση του κυκλώματος και τον χρηματισμό στελεχών του Ευρωκοινοβουλίου υπήρχαν εδώ και μήνες και οι Βέλγοι ερευνητές θεωρούσαν ότι κάποια χώρα του Κόλπου (το Κατάρ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Le Soir) είχε καταφέρει να διεισδύσει και να επηρεάζει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας μεγάλης αξίας δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή και σημαντική στρατηγική θέση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής Le Soir, στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιήθηκαν χθες κατ’ οίκον έρευνες των βελγικών αρχών σε σπίτια υπόπτων και συνελήφθησαν τέσσερα άτομα. Μεταξύ των συλληφθέντων φέρεται από το δημοσίευμα και ο Ιταλός σύντροφος της κ. Καϊλή, της οποίας το σπίτι φέρεται να είναι μεταξύ αυτών που ερευνήθηκαν, ενώ η ίδια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Υπενθυμίζεται πως η Εύα Καϊλή είχε προσφάτως (22 Νοεμβρίου) προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τοποθέτησή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Κατάρ, το οποίο είχε χαρακτηρίσει «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα». Επικαλέστηκε δε και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), παραβλέποντας πως αυτός έχει καταγγείλει μαζικούς θανάτους εργατών στη χώρα.

Συγκεκριμένα, η κ. Εύα Καϊλή είχε αναφέρει: «Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Αφοσιώθηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο, ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις εις βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσοι τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο, πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».

Τη διαγραφή της Εύας Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης. «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη. Παράλληλα τo ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την Εύα Καϊλή να παραδώσει την έδρα της στην Ευρωβουλή.

Οι τέσσερις Ιταλοί

Οι συλλήψεις, ωστόσο, για την επίμαχη υπόθεση είχαν ξεκινήσει νωρίτερα. Τέσσερις Ιταλοί, μεταξύ αυτών ένας αριστερός πρώην ευρωβουλευτής και ο νυν επικεφαλής της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (International Trade Union Confederation – ITUC) συνελήφθησαν χθες στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο έρευνας για τις πρακτικές παράνομου λόμπινγκ που φέρεται να προωθούσε το Κατάρ στην προσπάθειά του να επηρεάσει τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir. 

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο 67χρονος πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι (φωτογραφία αριστερά), στο σπίτι του οποίυ βρέθηκε μισό εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά, που είναι στέλεχος του κόμματος Articolo Uno (αποτελεί διάσπαση του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος – PD), και ο 53χρονος Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας – ITUC Λούκα Βιζεντίνι.

Ο Αντόνιο Παντσέρι, που είχε υπηρετήσει ως ευρωβουλευτής για τρεις θητείες από το 2004 έως το 2019, εξακολουθεί να κατέχει υψηλά ιστάμενη θέση εντός της Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προτού ενταχθεί στην παράταξη Articolo Uno στην οποία ανήκει πια, ήταν επί σειρά ετών στέλεχος του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) με το οποίο είχε εκλεγεί και ευρωβουλευτής.

Ο Λούκα Βιζεντίνι (φωτογραφία αριστερά) ήταν, από την άλλη πλευρά, ηγετική φυσιογνωμία στα ευρωπαϊκά συνδικάτα επί σειρά ετών. Ξεκίνησε την καριέρα του από το ιταλικό συνδικάτο UIL – Unione Italiana del Lavoro, προτού εκλεγεί γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) και εν συνεχεία περάσει στη θέση του γραμματέα της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC).

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ένας άλλοτε βοηθός του Παντσέρι στο ευρωκοινοβούλιο και ένας διευθυντής μη-κυβερνητικής οργάνωσης, όλοι τους ιταλικής καταγωγής.

Η Le Soir υπογραμμίζει ότι οι συλληφθέντες διατηρούσαν επαφές με ενώσεις και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν στον χώρο της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αυτές οι έρευνες απειλούν τώρα να προκαλέσουν μεγάλο σκάνδαλο στο ευρωκοινοβούλιο και ειδικότερα στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η οποία είχε επικριθεί για την ήπια στάση της απέναντι στο Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου», σημειώνει σε άρθρο του το Politico.

Πηγή: Πληροφορίες από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου