7 Δεκεμβρίου 2022

H ρητορική του μίσους σε ανοδική τροχιά στο Twitter

To προβληματικό περιεχόμενο και οι πρώην αποκλεισμένοι λογαριασμοί έχουν αυξηθεί απότομα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που ανέλαβε ο Έλον Μασκ.

Sheera Frenkel, Kate Conger / The New York Times (απόσπασμα)

Προτού ο Έλον Μασκ αγοράσει το Twitter, οι ύβρεις κατά των Μαύρων Αμερικανών εμφανίζονταν στην εν λόγω πλατφόρμα κατά μέσο όρο 1.282 φορές την ημέρα. Αφού ο δισεκατομμυριούχος έγινε ιδιοκτήτης του Twitter, ανέβηκαν σε 3.876 φορές την ημέρα. Οι ύβρεις κατά των ομοφυλόφιλων ανδρών εμφανίζονταν στο Twitter 2.506 φορές την ημέρα κατά μέσο όρο πριν αναλάβει ο κ. Μασκ. Στη συνέχεια, η χρήση τους αυξήθηκε σε 3.964 φορές την ημέρα. Και οι αντισημιτικές αναρτήσεις που αναφέρονται σε Εβραίους ή τον Ιουδαϊσμό αυξήθηκαν κατά 61%, δύο εβδομάδες μετά την αγορά της πλατφόρμας από τον κ. Μασκ.

Αυτά τα ευρήματα, από ομάδες που μελετούν διαδικτυακές πλατφόρμες, παρέχουν την πιο ολοκληρωμένη εικόνα -μέχρι σήμερα- για το πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα στο περιεχόμενο του Twitter από τότε που ο Μασκ ολοκλήρωσε την αγορά της εταιρείας έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στα τέλη Οκτωβρίου. Μολονότι τα νούμερα μοιάζουν σχετικά μικρά, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η αύξηση είναι μεγάλη.

Η αλλαγή στην ποιότητα του λόγου είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου σε μια σειρά αλλαγών στην πλατφόρμα υπό τον κ. Μασκ. Λογαριασμοί που το Twitter συνήθιζε να διαγράφει με μεγάλη συχνότητα -όπως αυτοί που προσδιορίζονται ως μέρος του Ισλαμικού Κράτους– έχουν επανέλθει. Λογαριασμοί που σχετίζονται με το QAnon, μια τεράστια ακροδεξιά θεωρία συνωμοσίας, έχουν πληρώσει και έχουν λάβει το σχετικό μπλε σήμα πιστοποίησης, λαμβάνοντας έτσι τρόπον τινά νομιμοποίηση.

Αυτές οι αλλαγές είναι ανησυχητικές, εκτιμούν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι δεν είχαν δει ποτέ στο παρελθόν μία τόσο απότομη αύξηση -και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα- στη ρητορική μίσους, στο προβληματικό περιεχόμενο και στην επαναφορά πρώην απαγορευμένων λογαριασμών. Και δη μία τόσο σημαντική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter.

«Ο Έλον Μασκ έστειλε σήμα σε κάθε είδους ρατσιστή, μισογυνιστή και ομοφοβικό ότι το πεδίο δράσης τους στο Twitter είναι ανοιχτό», δήλωσε ο Ιμράν Αχμέντ, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου για την Καταπολέμηση του Ψηφιακού Μίσους και πρόσθεσε: «Αντέδρασαν με ανάλογο τρόπο».

Ο κ. Μασκ, ο οποίος δεν απάντησε σε αίτημα των ΝΥΤ για σχολιασμό, έχει εκφράσει στεντορείως την πίστη του στην «απόλυτη ελευθερία του λόγου», προκρίνοντας τις απεριόριστες συζητήσεις στο διαδίκτυο.

Κινήθηκε με ταχύτητα όσον αφορά στην αναθεώρηση κανόνων του Twitter, επιτρέποντας για παράδειγμα στον πρώην Πρόεδρο Τραμπ -του οποίου είχε μπλοκαριστεί ο λογαριασμός λόγω των tweets που υποκινούσαν βία- να επιστρέψει. Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μασκ πρότεινε μια ευρεία αμνηστία σε λογαριασμούς που η προηγούμενη διοίκηση του Twitter είχε αναστείλει. Και έβαλε τέρμα στην πολιτική που μεριμνούσε κατά της παραπληροφόρησης για τον Covid. Ο κ. Μασκ δεν δέχεται τους ισχυρισμούς ότι η ρητορική μίσους έχει αυξηθεί στο Twitter. (...)

Οι αλλαγές στο περιεχόμενο του Twitter δεν έχουν μόνο κοινωνικές επιπτώσεις, επηρεάζουν και τα αποτελέσματα της εταιρείας. Οι διαφημιστές, οι οποίοι παρέχουν περίπου το 90% των εσόδων του Twitter, έχουν μειώσει τις δαπάνες τους στην πλατφόρμα καθώς περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί υπό την καθοδήγηση του Μασκ. Κάποιοι εξέφρασαν ανησυχία, ότι η ποιότητα των συζητήσεων στην πλατφόρμα θα φθίνει. (...)

«Οι μέχρι σήμερα ενέργειές του δείχνουν ότι δεν έχει δεσμευτεί σε μια διαφανή διαδικασία που θα ενσωματώνει τις βέλτιστες πρακτικές που έχουμε μάθει από ομάδες της κοινωνίας των πολιτών», είπε η αντιπρόεδρος της Anti-Defamation League, Γαέλ Άινσενστατ, και πρόσθεσε: «Αντίθετα, ενθάρρυνε τους ρατσιστές, τους ομοφοβικούς και τους αντισημίτες». (...)

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου