2 Φεβρουαρίου 2023

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 2.2.2023

ΕΚΤ: Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά μισή μονάδα
προχώρησε σήμερα η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά αύξηση από τον Ιούλιο του 2022 οπότε και ξεκίνησε ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων. Μετά την νέα αύξηση το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις Τράπεζες διαμορφώνεται στο 2,5% και το βασικό επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης φθάνει πλέον στο 3%, τα οποία είναι και τα υψηλότερα από το Νοέμβριο του 2008. Η σημερινή κίνηση της ΕΚΤ είχε προαναγγελθεί από τον Δεκέμβριο όταν είχε ανακοινώσει ότι θα «συνεχίσει ν΄αυξάνει τα επιτόκια με σταθερό ρυθμό, μέχρι να βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός επανέρχεται σε πτωτική τροχιά προς το 2%. Υπενθυμίζεται ότι σε μικρότερη αύξηση, κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες προχώρησε χθες και η 
FED, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κ. Μητσοτάκης: «Αυτή η απαράδεκτη απόφαση της μη συμμετοχής στις ψηφοφορίες της Βουλής ουσιαστικά δηλώνει την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική την οποία θέλει η πλατεία. Είναι μία επιστροφή στον λαϊκισμό των συνθημάτων και των αχαλίνωτων ψεμάτων, αντί του ορθολογισμού, των επιχειρημάτων. Είναι ολέθριες εμπειρίες τις οποίες η χώρα σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ξαναζήσει. Ένα κόμμα που υποτίθεται ότι διεκδικεί την πλειοψηφία στη Βουλή, ουσιαστικά να την εγκαταλείπει. Βέβαια θα ξαναπώ αυτό το οποίο είπα ήδη, ότι έχουμε κοινοβουλευτική και όχι «πεζοδρομιακή» δημοκρατία, αλλά φαίνεται ότι ορισμένες κακές συνήθειες της αντιπολίτευσης δεν αλλάζουν» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο. 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Α. Τσίπρας: Τον τόνο της προεκλογικής περιόδου έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το δημοτικό γυμναστήριο του Περιστερίου, στην πρώτη μεγάλη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για «επικίνδυνο καθεστώς Μητσοτάκη», για «καθεστώτα που πέφτουν από τον λαό με πάταγο» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «δεν χρησιμοποίησε τις παρακρατικές μεθόδους από λάθος ή αστοχία. Ηταν μέθοδος διακυβέρνησης», ανέφερε εμφατικά. 
kathimerini.gr.

Π. Τσαπανίδου: «Η ΝΔ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να σπιλώσει, να δολοφονήσει, τον χαρακτήρα ενός ολόκληρου κόμματος, του δικού μας. Ανησυχώ όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, γιατί κινούνται σε μια μη καθαρή κατεύθυνση. Μιλούν για τον ΣΥΡΙΖΑ και την... ”πεζοδρομιακή” του δημοκρατία, χωρίς να δίνουν καμία απάντηση για τα σκάνδαλα πάνω από το κεφάλι της κυβέρνησης», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πόπη Τσαπανίδου, μιλώντας στον ρ/σ ”Real FM”.

Η ταφή του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 2 Ιανουαρίου, λίγο μετά τις 12:30, στο κοιμητήριο του Αγίου Ιωάννη Πικερνίου Μαντινείας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Μεταξύ άλλων, στην ταφή παραβρέθηκαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, κλπ. 
ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Απαράδεκτη αντιπαράθεση στον «αέρα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τους δύο χειριστές του Φάντομ που έχασαν τη ζωή τους, η βουλευτής της ΝΔ, Αννα Καραμανλή, ανέφερε: «Πάλι καλά που ο κ. Τσίπρας κράτησε ενός λεπτού σιγή χθες στην ομιλία του στο Περιστέρι». Και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι την ημέρα που ανακοινώθηκε ο θάνατος του πρώτου χειριστή αυτός πήγε χαμογελαστός στο θέατρο Παλλάς, δείχνοντας σχετική φωτογραφία. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,  Γιώργος Βαρεμένος έκανε λόγο για «αθλιότητα» της κ. Καραμανλή και άρπαξε τη φωτογραφία, τσαλακώνοντάς τη. «Τι θέλουν να πουν, ότι δεν σεβόμαστε τον θάνατο των πιλότων; Τα δέχομαι όλα στον διάλογο, εκτός από την αμφισβήτηση του πατριωτισμού του ΣΥΡΙΖΑ» είπε. Σχολιάζοντας, η ΝΔ έκανε λόγο για "ακραία σεξιστική επίθεση Βαρεμένου σε Α. Καραμανλή" και ο ΣΥΡΙΖΑ για "απαράδεκτη αντίδραση σε μια απαράδεκτη πρόκληση". Skai.gr, kathimerini.gr.

Καλλιτέχνες: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από τη Βουλή πραγματοποίησαν καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάματος, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΠΟΘΑ για το θέμα του προσοντολογίου, όπως καθορίζεται στο Π.Δ. 85/2022. Οι καλλιτέχνες, με πανό στα χέρια, ζητούν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 και την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη μισθολογική βαθμίδα ΤΕ. Η ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος) είχε ανακοινώσει διήμερη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για σήμερα στο Σύνταγμα. 
kathimerini.gr.

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα από το Κίεβο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας με την ευκαιρία της επετείου της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου