23 Φεβρουαρίου 2023

Social Media: Τι είναι οι «αλγόριθμοι γεφύρωσης» και πώς μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα;

Δύο ερευνητές από το Harvard και το King's College μιλούν στην «Καθημερινή» για τους «Αλγορίθμους Γεφύρωσης», ενώ ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Μιχάλης Μεϊμάρης, εξηγεί πώς θα μπορούσαν αυτοί να αλλάξουν ένα όλο και πιο τοξικό διαδικτυακό τοπίο. Ένα απόσπασμα από το σχετικό δημοσίευμα:

Υπάρχουν πολλά είδη γεφυρών. Εκείνες που μας φέρνουν πιο κοντά με την κυριολεκτική έννοια, ενώνοντας δύο γεωγραφικά σημεία, και εκείνες που επιχειρούν να καλύψουν ένα ιδεολογικό ή συναισθηματικό χάσμα μεταξύ δύο ή περισσότερων μερών που βρίσκονται σε διαφωνία ή διαμάχη.

Δεδομένου λοιπόν ότι στον σύγχρονο κόσμο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν συχνά ένα πεδίο πόλωσης και τοξικής αντιπαράθεσης για πολυάριθμα ζητήματα, εγείρεται το ερώτημα εάν είναι δυνατή η κατασκευή ψηφιακών «γεφυρών» προκειμένου το διαδικτυακό αυτό τοπίο να καταστεί πιο υγιές και πιο φιλικό προς τις αξίες της Δημοκρατίας.

Σε αυτό το ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν οι ερευνητές Αβίβ Οβάντια και Λουκ Θόρμπορν, σε έρευνά τους που εστιάζει στα «Συστήματα Γεφύρωσης»: δηλαδή αλγορίθμους σχεδιασμένους έτσι ώστε να προωθούν αναρτήσεις στα social media που να αφορούν και να ενδιαφέρουν ποικίλες ομάδες χρηστών.

Οι δύο ερευνητές μίλησαν λεπτομερώς στην «Καθημερινή» για την εν λόγω πρόταση, αναφερόμενοι στους στόχους και τις προοπτικές της και απαντώντας στις επικρίσεις που έχουν εκφραστεί σχετικά με αυτήν. Επιπλέον, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Μεϊμάρης, εξηγεί τους τρόπους που θα μπορούσαν οι «αλγόριθμοι γεφύρωσης» να εφαρμοστούν σε έναν ψηφιακό κόσμο που «διψά» για την προσοχή μας και δεν διστάζει να επιστρατεύσει ακόμη και αμφιλεγόμενα μέσα για να την κερδίσει.

Το «αντίδοτο» σε ένα τοξικό status quo

Όπως αναφέρει ο Αβίβ Οβάντια, οι ισχύοντες αλγόριθμοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βασίζονται στη λεγόμενη «αξιολόγηση με βάση την ενασχόληση των χρηστών» (engagement based ranking). Αυτό σημαίνει ότι δίνεται προτεραιότητα στο περιεχόμενο που τραβάει την προσοχή των χρηστών και τους ωθεί στο να ασχολούνται με αυτό.

«Έχει να κάνει με αυτό που λέγεται: “attention economy”, δηλαδή “οικονομία της προσοχής”», τονίζει ο κ. Μεϊμάρης. «Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι όσοι χειρίζονται μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή μας από τον ανταγωνιστή, δεδομένου ότι η προσοχή είναι “παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος” – όταν κάτι κερδίζει την προσοχή σου, κάτι άλλο τη χάνει».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω, αποτελεί μια πρόσφατη ανάρτηση του Έλον Μασκ στο Twitter, στην οποία εξηγεί ότι: «Το να βρίζετε τους λογαριασμούς που μισείτε, θα κάνει τον αλγόριθμό μας να σας δείχνει περισσότερους από αυτούς, καθώς λειτουργεί με βάση τις αλληλεπιδράσεις σας».

«Το πρόβλημα είναι ότι έτσι οδηγούμαστε στην υπερβολή», λέει από την πλευρά του ο Οβάντια, ο οποίος συνεργάζεται μεταξύ άλλων με το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Όπως λέει, αυτό συμβαίνει διότι «τραβάς περισσότερο την προσοχή κάποιου όταν εκφράζεις εξτρεμιστικές απόψεις ή όταν δημιουργείς αντιπαράθεση, υπερτονίζοντας κάτι και προσδίδοντάς του όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις».

Ως «αντίδοτο», λοιπόν, στην «αξιολόγηση με βάση την ενασχόληση» θα μπορούσε να λειτουργήσει η μέθοδος της «αξιολόγησης με βάση τη γεφύρωση» (bridging based ranking), εξηγεί ο Οβάντια.

«Ένας τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό, θα ήταν να εντοπίσουμε τις περιπτώσεις όπου άτομα με άκρως διαφορετικές ιδεολογίες, δείχνουν να ταυτίζονται σε ορισμένα ζητήματα και στα οποία θα μπορούσαν να έχουν μια θετική αλληλεπίδραση», σημειώνει ο Λουκ Θόρμπορν, συνεργάτης του Οβάντια και υποψήφιος διδάκτωρ στο King’s College του Λονδίνου. (...)

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο:
Social Media: Τι είναι οι αλγόριθμοι – «διπλωμάτες» και πώς μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου