19 Φεβρουαρίου 2023

Και οι πολιτικοί κουράζονται, είναι ευάλωτοι

Μετά τη Νεοζηλανδή πρωθυπουργό Τζασίντα Αρντερν και τη Σκωτσέζα ομόλογό της Νίκολα Στέρτζον, οι οποίες παραιτήθηκαν από τους θώκους τους γιατί κουράστηκαν, όπως παραδέχθηκαν δημοσίως, η περίπτωση του Δημοκρατικού γερουσιαστής Τζον Φέτερμαν, ο οποίος νοσηλεύεται από την Τετάρτη το βράδυ με κλινική κατάθλιψη, έρχεται να ρίξει νέο φως στις ψυχολογικές κυρίως πιέσεις που υφίστανται οι πολιτικοί διεθνώς.

Η απόφαση του γερουσιαστή επιβεβαιώνει ότι όλο και συχνότερα πολιτικές προσωπικότητες δεν διστάζουν να μιλήσουν ανοιχτά για τα ψυχικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, γεγονός που εξαίρεται από την πλειονότητα της κοινής γνώμης για την τόλμη τους να διακηρύξουν την ευαλωτότητά τους. Πρόκειται για μια νέα πολιτική κουλτούρα, αφού μέχρι πρότινος οι πολιτικοί θεωρούσαν ότι πρέπει να εμφανίζονται ατσαλάκωτοι, χωρίς ρωγμές. 

Είχαν προηγηθεί η παραίτηση της 
Σκωτσέζας Νίκολα Στέρτζον και της Νεοζηλανδής Τζασίντα Αρντερν από την πρωθυπουργία. «Είμαι άνθρωπος», όχι απλώς μια πολιτικός, είπε η πρώτη στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία εξήγησε την αιφνιδιαστική απόφασή της. «Δεν έχω άλλες δυνάμεις», παραδέχθηκε η δεύτερη. Πολλοί συνέδεσαν τις δύο περιπτώσεις και έκαναν λόγο από τη μια για τον μισογυνισμό που δυσχεραίνει το έργο των γυναικών στην πολιτική κι από την άλλη για γυναικεία ενσυναίσθηση που τις οδηγεί να ομολογήσουν στον εαυτό τους ότι ήρθε η ώρα να αποσυρθούν.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή της την Τετάρτη η σκωτσέζα πρωθυπουργός, Νίκολα Στέρτζον, επικαλέστηκε καταρχάς την τεράστια κόπωση που συνεπάγεται η άσκηση της εξουσίας αλλά και τη «βαναυσότητα» της πολιτικής γενικότερα. Αλλά παραδέχτηκε επίσης πως κατέληξε να είναι, πλέον, μια πολωτική προσωπικότητα, ανίκανη να ενώσει το λαό της Σκωτίας, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της ανεξαρτησίας. Τον περασμένο Νοέμβριο το Ανώτατο Δικαστήριο απέκλεισε τη δυνατότητα διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος στη Σκωτία, το οποίο η Στέρτζον ήθελε να διεξαχθεί τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Νωρίτερα, στις 19 Ιανουαρίου, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει το αξίωμα τον επόμενο μήνα, έπειτα από πέντε και πλέον χρόνια στην εξουσία. «Για μένα, είναι καιρός», συνόψισε η κυρία Αρντέρν, 42 ετών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο εκδήλωσης των Εργατικών, του κόμματός της. «Απλούστατα δεν έχω την ενέργεια για ακόμη τέσσερα χρόνια», ξεκαθάρισε.

Στην περίπτωση του Δημοκρατικού γερουσιαστή Τζον Φέτερμαν, ο προσωπάρχης του ανέφερε ότι «Ο Τζον είχε βιώσει σποραδικά περιόδους κατάθλιψης στη διάρκεια της ζωής του, αλλά η κατάσταση οξύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες». Ο 53χρονος πολιτικός εισήχθη την περασμένη εβδομάδα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τζορτζ Ουάσιγκτον και πέρασε δύο μέρες στη μονάδα των εγκεφαλικών, όπου υπεβλήθη σε εξετάσεις. Πριν από τις εκλογές του 2022 ο Φέτερμαν είχε υποστεί βαρύ εγκεφαλικό που είχε επιπτώσεις και στη σωματική και στην ψυχική υγεία του, παρ’ όλα αυτά κατάφερε να κερδίσει στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Συμπερασματικά, θα μπορούσε να πει κανείς ότι "η πολιτική είναι ένα ανθυγιεινό επάγγελμα"!

afirimeno.com
με στοιχεία από kathimerini.gr και Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου