4 Φεβρουαρίου 2023

Η Γελοιογραφία της Ημέρας 4.2.2022

Εκτοξεύτηκαν τα κέρδη της Shell το 2022, έφτασαν τα 40 δις δολάρια, που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών στην ιστορία της, επωφελούμενη από την εισβολή της Ρωσίας (του Πούτιν) στην Ουκρανία, μετά την οποία οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέβηκαν κατακόρυφα! Σχετικό σκίτσο του Peter Brookes στους "Times" που σχολιαζει: "κ
έρδος από τον πόλεμο". 

Η σχετική ανάρτηση του σκιτσογράφου στο twitter (από όπου πήραμε το σκίτσο):
My cartoon Friday
@TheTimes. Profiting from war. When the balloon went up, so did #shellprofits#WarInUkraine

Και ένα απόσπασμα από σχετικό άρθρο στη 
Deutsche Welle:
Shell: Υπερκέρδη 40 δις δολαρίων το 2022
Το 2022 κατάφερε να «σπάσει» όλα τα ρεκόρ κερδών στα 115 χρόνια της ιστορίας της. Tην ίδια ώρα τα βρετανικά νοικοκυριά δυσκολεύονται να πληρώσουν ενεργειακούς λογαριασμούς.
Την Πέμπτη η Shell, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και αερίου στην Ευρώπη, η οποία έχει ως έδρα της τη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της για το 2022 ανήλθαν στα 39,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για ρεκόρ ετήσιων κερδών στα 115 χρόνια από τη δημιουργία της Shell, τα διπλάσια σε σχέση με το 2021, «διαλύοντας» παράλληλα το προηγούμενο ρεκόρ του 2008 των 28,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Που οφείλονται τα ιστορικά κέρδη; Από πέρυσι και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οι τιμές αγοράς πετρελαίου και αερίου ανέβηκαν κατακόρυφα υπό τον φόβο ελλείψεων στα αποθεματικά. Αυτό σήμαινε αυτόματα και την αύξηση στην τιμή της πώλησης.
Η τιμή του βαρελιού στο αργό πετρέλαιο είχε φτάσει τα 128 δολάρια, όμως πλέον έχει επιστρέψει στα 83 δολάρια το βαρέλι, ένα σχετικά υψηλό αλλά όχι πρωτόγνωρο επίπεδο. Παρόλα αυτά ο κόσμος συνεχίζει να πληρώνει υπέρογκα ποσά στους λογαριασμούς του. Έτσι οι εταιρείες λαμβάνουν πολλά ξοδεύοντας όμως λιγότερα. (...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου