23 Φεβρουαρίου 2023

Μετά από 300 χρόνια, γιατί δεν είμαστε όλοι πλούσιοι;

Της Merryn Somerset Webb / 
Βloomberg Opinion,
από το capital.gr (απόσπασμα):

Θέλετε να μάθετε πώς να κερδίσετε χρήματα στο χρηματιστήριο; Συγκεκριμένα, θέλετε να μάθετε τι θα σας δώσει ένα προβάδισμα έναντι όλων των υπολοίπων; Εκτιμώ πως ναι. Και δεν είμαι η πρώτη συγγραφέας επί των χρηματοοικονομικών που το πιστεύει.

Διαβάζω το υπέροχο "Invested: How Three Centuries of Stock Market Advice Reformed Our Money, Markets and Mind", μια θαυμάσια προσπάθεια από πέντε αφοσιωμένους ακαδημαϊκούς η οποία καλύπτει 300 ολόκληρα χρόνια έντυπων επενδυτικών συμβουλών. Αυτό σημαίνει απίστευτα πολλά βιβλία. Κοιτώντας όμως το περιεχόμενο μερικών θα διαπιστώσει κανείς ότι κάτω από διαφορετικούς τίτλους και προσωπεία, δίνουν κατά βάση τις ίδιες μάλλον ορθές συμβουλές - συμβουλές τις οποίες πρέπει να ακολουθούμε και σήμερα, όπως έπρεπε και τον 18ο αιώνα. (...)

Τι κανόνες λοιπόν μπορούμε να εξαγάγουμε από αυτά τα 300 χρόνια; Τι έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου;

Πυλώνες

Όταν τα επιτόκια είναι υψηλά, χρειάζεστε τα χρηματιστήρια λιγότερο από ό,τι όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά. Μια ενδιαφέρουσα τάση είναι η αύξηση του αριθμού των βιβλίων με επενδυτικές συμβουλές όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά και οι επενδυτές αισθάνονται άβολα με λιμνάζουσες καταθέσεις. Σκεφτείτε τα τέλη του 1800 και τις αρχές του 1900, όταν ο οικονομικός δημοσιογράφος Henry Hess σημείωνε ότι οι αναγνώστες του δεν είχαν άλλη επιλογή από το να "πιλοτάρουν χρηματοοικονομικά με ασφάλεια μεταξύ της Σκύλλας των χαμηλών επιτοκίων και της Χάρυβδης του μεγάλου επενδυτικού ρίσκου". Σκεφτείτε, φυσικά, και την τελευταία δεκαετία.

Κρατήστε τα κόστη σας χαμηλά. Από την πρώτη μέρα, ο Thomas Mortimer (από το 1761, με τον "πρωτοποριακό" οδηγό αγοράς του, "Every Man His Own Broker"), προειδοποιούσε ότι όχι μόνο ήταν αδύνατο "για έναν χρηματομεσίτη να δώσει ειλικρινή και ανιδιοτελή συμβουλή σε οποιονδήποτε κύριο", αλλά ότι οι προμήθειες του θα κατέτρωγαν όλες τις πιθανές αποδόσεις. Η παράκαμψή τους, υπολόγισε, θα "εξοικονομούσε από το κοινό μισό εκατομμύριο ετησίως"...

Ψάξτε για αξία. Ο William Fairman, συγγραφέας του "The Stocks Examined and Compared" (1795) ήθελε οι αναγνώστες του να κάνουν "ουσιαστικές αγορές" και το "The Intelligent Investor: The Definitive Book on Value Investing" του Benjamin Graham παραμένει ακριβώς εκείνο που δηλώνει ο τίτλος του.

Διαφοροποίηση. Το "Guide to Investing Money" (1870) του Beeton ήταν πολύ ξεκάθαρο ως προς το ότι οι επενδυτές σε ομόλογα έπρεπε να μοιράζουν τις συμμετοχές τους σε τουρκικούς, ιταλικούς, ισπανικούς, αιγυπτιακούς και αργεντινικούς τίτλους (!) αντί να επικεντρώνονται μόνο σε έναν εξ αυτών. Ο Harry M. Markowitz εκσυγχρόνισε την ιδέα στο κλασικό του "Portfolio Selection: Efficient Diversification of Investments".

Τέλος, σκεφτείτε μακροπρόθεσμα και κρατήστε υπό έλεγχο τα συναισθήματά σας. Εδώ ο Malkiel συνοψίζει και τα 300 χρόνια γραφής στο παρακάτω απόσπασμα: "Δεν είναι δύσκολο να βγάλει κανείς χρήματα στην αγορά. Εκείνο που είναι δύσκολο είναι ο δελεαστικός πειρασμός να πετάξετε τα χρήματά σας σε σύντομα κερδοσκοπικά φαγοπότια προς γρήγορο πλουτισμό. Είναι ένα προφανές μάθημα που συχνά αγνοείται".


Γιατί δεν έχουμε πλουτίσει άπαντες;

Εδώ όμως έρχεται το ερώτημα: με τόσες δημοσιεύσεις για το θέμα και όλα τα παραπάνω στοιχεία φαινομενικά ξεκάθαρα, γιατί δεν είμαστε όλοι πλούσιοι;

Θα μπορούσε κανείς επίσης να ρωτήσει γιατί δεν έχουμε ξεκινήσει όλοι επιτυχημένες επιχειρήσεις ή γιατί δεν είμαστε όλοι όμορφα αδύνατοι στο σώμα. Η απάντηση δίνεται ξεκάθαρα από τον τίτλο του επενδυτικού βιβλίου του Richard Oldfield "Simple but Not Easy".

Τα βιβλία για την επιχειρηματικότητα, την απώλεια βάρους και τις επενδύσεις λένε απλές αλήθειες. Απλά ξεκινήστε. Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες. Αγοράστε χαμηλά και πουλήστε ψηλά. Δεν προσφέρουν όμως μαγικές συνταγές. Δεν υπάρχει "ειδικό χάπι". Για να είμαστε αδύνατοι, επιτυχημένοι ή πλούσιοι, πρέπει να κάνουμε πραγματική δουλειά (να τρώμε διαφορετικά, να ξεκινήσουμε μια επιχείρηση, να μάθουμε μεθόδους αποτίμησης) και συνήθως δεν το κάνουμε.

Αντ' αυτού, χρησιμοποιούμε τα βιβλία χρηματοοικονομικών συμβουλών με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούμε τα βιβλία αυτοβοήθειας - περισσότερο ως υπενθύμιση δυνατοτήτων παρά ως οτιδήποτε άλλο. Ρωτήστε έναν επιτυχημένο εκδότη χρηματοοικονομικών πονημάτων τι πουλάει και αν είναι ειλικρινής θα απαντήσει: όχι λύσεις, αλλά "ελπίδα". (...)

Πηγή: capital.gr/bloomberg-view

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου