8 Φεβρουαρίου 2023

Politico: Οι Σαουδάραβες θέλουν να «αγοράσουν» το Μουντιάλ μέσω Ελλάδας

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας και de facto ηγέτης του βασιλείου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, «υποσχέθηκε ιδιωτικά να πληρώσει για όλες τις υποδομές της Ελλάδας, με αντάλλαγμα την υπογραφή της Αθήνας στην κοινή υποψηφιότητα για το Μουντιάλ του 2030», μαζί και με την Αίγυπτο: αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του Politico που κάνει λόγο για «μυστικό σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας να “αγοράσει” το Μουντιάλ». 

Η απάντηση της Αθήνας το πρωί της Τετάρτης ήρθε μέσω Twitter, από τον αρμόδιο υφ. Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος ανέφερε: «Το δημοσίευμα του Politico, περί “εξαγοράς” της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία για το Μουντιάλ 2030, είναι γεμάτο ανακρίβειες. Μεταξύ των δύο χωρών & της Αιγύπτου διεξάγονται μεν επαφές, αλλά ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης δυνατοτήτων για κατάθεση υποψηφιότητας». 

Το δημοσίευμα του Politico, περί "εξαγοράς" της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία για το Μουντιάλ 2030, είναι γεμάτο ανακρίβειες. Μεταξύ των δύο χωρών & της Αιγύπτου διεξάγονται μεν επαφές, αλλά ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης δυνατοτήτων για κατάθεση υποψηφιότητας.

Το Politico δεν περιέγραψε πάντως κάτι τόσο πρώιμο: 
«Δεν είναι σαφές εάν η προσφορά έγινε δεκτή. Αλλά οι τρεις χώρες εργάζονται τώρα σε μια κοινή πρόταση για τη διοργάνωση του τουρνουά του 2030, μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατά της Ελλάδας» σχολιάζουν οι συντάκτες του άρθρου χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι μια συνεργασία της χώρας μας με μια χώρα με τέτοιο ιστορικό αυταρχισμού και καταπάτησης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένα ζήτημα που δύσκολα μπορεί κανείς να προσπεράσει. 

Το Politico πάντως επιμένει: «Η προσφορά –πιθανότατα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ για τα κόστη των κατασκευών– συζητήθηκε σε μια ιδιωτική συνομιλία μεταξύ του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, και του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα», έγραψε το Politico. 

«Ενας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος με γνώση των ιδιωτικών συζητήσεων σχετικά με την προσφορά είπε στο Politico ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να “αναλάβει πλήρως το κόστος” της φιλοξενίας για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά το 75% του τεράστιου τουρνουά των 48 ομάδων θα διεξαχθεί στον Κόλπο» σημείωσε στο ρεπορτάζ του ο Αλι Γουόκερ. 

Στο κείμενο του Politico δεν έμεινε ασχολίαστη η αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας μετά το 2019, με ανταλλαγή επισκέψεων. Η ελληνική κυβέρνηση «επιδίωξε να εμβαθύνει τους δεσμούς με τους Σαουδάραβες και άλλες χώρες του Κόλπου, ως απάντηση στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή», παρατήρησε η έγκυρη ιστοσελίδα για να υπενθυμίσει πως «η Ελλάδα έχει παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό και έχει στείλει στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία και, τον περασμένο Ιούλιο, η Αθήνα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της ΕΕ που επισκέφθηκε ο Μπιν Σαλμάν...». 

Το Politico υποστήριξε επίσης ότι η «προσφορά μεγάλης χρηματικής αξίας του Ριάντ προς την Ελλάδα, θα πυροδοτήσει κριτική ότι η Σαουδική Αραβία προσπαθεί ουσιαστικά να χρησιμοποιήσει τον αστρονομικό της πλούτο για να αγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο δημιουργώντας έναν διηπειρωτικό συνασπισμό για να εκμεταλλευτεί με έξυπνο τρόπο το σύστημα της ψηφοφορίας». 

Οι κύριοι αντίπαλοι των Σαουδαράβων είναι μια κοινή πρόταση της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ουκρανίας από την Ευρώπη και μια συνυποψηφιότητα τεσσάρων κρατών από τη Νότια Αμερική: Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη και Χιλή. 

Η απόφαση για το ποιος θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο λαμβάνεται από περισσότερες από 200 ομοσπονδίες-μέλη της FIFA, σε όλο τον κόσμο. Η διοργάνωση του τουρνουά του 2026 έχει ανατεθεί στο σχήμα Καναδά – ΗΠΑ – Μεξικού. Το Politico παρατήρησε ότι «εάν οι αφρικανικές χώρες, με δέλεαρ την παρουσία της Αιγύπτου και τις επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας γύρω από την Αφρική, συσπειρωθούν πίσω από την προσφορά, τα ασιατικά έθνη κάνουν το ίδιο και η Ελλάδα αποσπάσει ορισμένες ευρωπαϊκές ψήφους, η πρόταση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας θα έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει». 

Πηγές: protagon.gr , politico.eu 
The secret Saudi plan to buy the World Cup

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου