4 Φεβρουαρίου 2023

Φάκελος «Ακροδεξιά στην Ελλάδα» – Η απόρρητη έκθεση της Αντιτρομοκρατικής

Τα συμπεράσματα απόρρητης έκθεσης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με τίτλο «Η παρουσία του ακροδεξιού χώρου στην Ελλάδα» που φέρει ημερομηνία 18 Ιανουαρίου 2023, δημοσιεύει σήμερα η «Καθημερινή».

«Η ακροδεξιά εξτρεμιστική δράση έχει περιοριστεί μετά τις συλλήψεις μελών της COMBAT 18, των Ανένταχτων Μαιάνδριων Εθνικιστών (ΑΜΕ) και την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό και η πανδημία έχουν οδηγήσει στην εξάπλωση της ακροδεξιάς ιδεολογίας. Το Εθνικό Κόμμα Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη επιδιώκει να γίνει ο μοναδικός εκφραστής του ακροδεξιού, εθνικιστικού χώρου».

Πρόκειται για μερικά από τα συμπεράσματα απόρρητης έκθεσης που συνέταξε το τμήμα Προστασίας Κράτους και Πολιτεύματος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Φέρει ημερομηνία 18 Ιανουαρίου 2023 και τέθηκε υπόψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου ενόψει και της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις επικείμενες εκλογές.

Η έκθεση έχει τίτλο «Η παρουσία του ακροδεξιού χώρου στην Ελλάδα» και καταλήγει σε οκτώ κεντρικά συμπεράσματα. Το πρώτο από αυτά είναι ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα ενεργή τρομοκρατική οργάνωση. «Η ακροδεξιά εξτρεμιστική δράση περιορίζεται σε αναγραφή συνθημάτων, διανομή φυλλαδίων, διοργάνωση συγκεντρώσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μετά τις συλλήψεις μελών των ομάδων COMBAT 18 και ΑΜΕ για επιθέσεις σε στέκια και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους αναρχικών, «η ακροδεξιά εξτρεμιστική δράση έχει περιοριστεί». Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής διαπιστώνουν μεν αύξηση των οργανώσεων του ακροδεξιού χώρου, με τους περισσότερους υποστηρικτές τους πάντως να μην επιθυμούν βίαιη δράση. «Ο εξτρεμιστικές ομάδες είναι ολιγομελείς», σημειώνουν στην απόρρητη αναφορά τους.


Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής οδήγησε σε κατακερματισμό του ακροδεξιού χώρου, ενώ αφορμή για περαιτέρω διχασμό αποτέλεσε ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας. Οι επέτειοι μνήμης, όπως για τη συμπλήρωση 27 ετών από την κρίση στα Ιμια, και οι κινητοποιήσεις –μέχρι πρότινος– του αντιεμβολιαστικού κινήματος εξυπηρετούν τη «διάδοση των θέσεών τους και τη συντήρησή τους στο προσκήνιο ενόψει εθνικών εκλογών».

Για τη Χρυσή Αυγή, η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώνει δημοσκοπική κάμψη και περιορισμένη κινητοποίηση των μελών της ως συνέπεια της καταδίκης της ηγεσίας του κόμματος…

Αντιθέτως, βασική στρατηγική του Εθνικού Κόμματος Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη ήταν και παραμένει μέχρι νεωτέρας η προσέλκυση υποστηρικτών, εκμεταλλευόμενο τον κατακερματισμό του χώρου. Πιθανή κάθοδος στις εκλογές, πολλώ δε μάλλον τυχόν είσοδός του στη Βουλή, θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για την αποφυλάκιση του Ηλία Κασιδιάρη. Στις 28 Ιουνίου 2022 ανακοινώθηκε συνεργασία του κόμματος με το Εθνικό Μέτωπο, που ιδρύθηκε το 2012 με πρώτο γραμματέα παλιό στέλεχος της ΕΠΕΝ.

Για την Εθνική Λαϊκή Συνείδηση του έγκλειστου Γιάννη Λαγού, στην έκθεση επισημαίνεται ότι μετέχει στο Εθνικιστικό Ευρωπαϊκό Κόμμα (APF) και ότι μέλη της ταξιδεύουν στο εξωτερικό και διατηρούν επαφές με μέλη αντίστοιχων σχηματισμών της Ε.Ε.

Στην έκθεση της Αντιτρομοκρατικής καταγράφονται ακόμη πέντε αυτόνομες ακροδεξιές ομάδες: Η Propatria που κινείται στον ακροδεξιό – εθνικιστικό χώρο, η Εθνική Σοσιαλιστική Αντίσταση (ΕΣΑ) την οποία η ΕΛ.ΑΣ. συνδέει με τον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, η οργάνωση Hellenic Exstance / IAXH μια ολιγομελής ομάδα που υποστηρίζει τον ναζισμό, ο «Ιερός Λόχος» που υποστηρίζει το τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» και η ΕΝΕΘ – Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης που φέρεται να έχει διασυνδέσεις και με οργανωμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ. 

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Η μη συμμετοχή στις εκλογές εγκληματικών οργανώσεων και οι προσχηματικές αντιρρήσεις
Θα επιστρέψουν οι νεοναζί στην ελληνική Βουλή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου