21 Φεβρουαρίου 2023

Κολύμπησε 2,5 χλμ στην παγωμένη Ανταρκτική, για να «σώσει» τους ωκεανούς

Η Χιλιανή κολυμβήτρια, Μπάρμπαρα Χερνάντεζ, η πρώτη γυναίκα στον κόσμο, που κολύμπησε 2,5 χιλιόμετρα στον παγωμένο ωκεανό της Ανταρκτικής, μίλησε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), ότι ένιωσε την καρδιά της «σαν παγωμένη» κατά την διάρκεια αυτού του μοναδικού κατορθώματος.

Φορώντας ένα απλό παραδοσιακό μαγιό, που καλύπτει μόνο το πάνω μέρος των μηρών, ένα σκουφάκι, γυαλιά και ωτοασπίδες, η Χερνάντεζ κολύμπησε για 45 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα στο νερό, που είχε θερμοκρασία, μόλις δύο βαθμούς Κελσίου! Και το ρεκόρ της Χιλιανής κολυμβήτριας, επικυρώθηκε από την Διεθνή Ένωση Χειμερινής Κολύμβησης (IWSA) και θα ενταχθεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Ηταν το πρωί της 5ης Φεβρουαρίου, στην μέση των παγόβουνων, κοντά στο νησί Γκρίνουιτς στο αρχιπέλαγος Σέτλαντ, στον Νότιο Ωκεανό. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές για την προσπάθεια, καθώς στο νερό υπήρχε ελαφρύ αντίθετο ρεύμα. Η 37χρονη «γοργόνα του πάγου», όπως είναι το προσωνύμιο που την συνοδεύει, βούτηξε από σκάφος του λιμενικού της Χιλής στο νερό και άρχισε την προσπάθεια της.

«Η κολύμβηση, ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολη. Μετά το πρώτο χιλιόμετρο, είχα την εντύπωση ότι δεν θα έφθανα ποτέ στην σημαδούρα, αλλά έμεινα πολύ συγκεντρωμένη στην τεχνική», δήλωσε η Χερνάντεζ στο AFP, από το Σαντιάγο και πρόσθεσε: «Ενιωσα τα χέρια μου να γίνονται όλο και πιο βαριά, γιατί το αίμα σταματά να κυκλοφορεί στα χέρια και στα πόδια, επειδή το σώμα δίνει προτεραιότητα στα εσωτερικά όργανα και στον εγκέφαλο».

Επρόκειτο για μία σαφή ένδειξη, ότι η υποθερμία είχε αρχίσει και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατό της από καρδιακή ανακοπή. Η Χερνάντεζ, επισημαίνει ότι «κατά καιρούς ένιωθε σαν κάτι... παγωμένο, όχι στο δέρμα, αλλά στο εσωτερικό του σώματος της: «Ενιωσα σαν να πάγωσε η καρδιά μου». 

Ωστόσο, τονίζει ότι ποτέ δεν σκέφθηκε να τα παρατήσει, γιατί αυτό το ρεκόρ έχει ως κίνητρο την προστασία και την διατήρηση των ωκεανών. «Αυτό που φοβάμαι, είναι ότι η Ανταρκτική θα συνεχίσει να λιώνει. Με τρομάζει πραγματικά. Οταν κολυμπούσα, αυτή ήταν μια από τις σκέψεις μου. Τα πόδια μου πονούσαν, αλλά ένιωθα δυνατή. Σκέφθηκα από μέσα μου: Αυτό δεν είναι μόνο για εμένα, είναι η αιτία ν' αναδείξω το πρόβλημα. Και αυτό, σου δίνει μία άλλη ώθηση».

Μόλις πέρασαν τη γραμμή τερματισμού, η ομάδα της, την τράβηξε γρήγορα από το νερό για να τη βοηθήσει να ανακτήσει την θερμοκρασία του σώματός της, η οποία είχε πέσει στους 27 βαθμούς, από τους 37, που είναι το φυσιολογικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου