6 Φεβρουαρίου 2023

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πέρασε το πρώτο κύμα

Στα λευκά 
ντύθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας το μεγαλύτερο μέρος του Λεκανοπεδίου της Αττικής, καθώς μπόρες χιονιού προκάλεσαν πυκνές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα έως και τα παραθαλάσσια τμήματα. Περισσότερο το χιόνι σε Βοιωτία, Φθιώτιδα και Εύβοια. Πάντως το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» φαίνεται να πέρασε, ενώ νέες χιονοπτώσεις αναμένονται από το απόγευμα.

Η κακοκαιρία «Βαρβάρα», η οποία επηρεάζει από την Κυριακή 05/02 κυρίως τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, θα συνεχιστεί έως και την Τετάρτη 07/02 με νέες χιονοπτώσεις τοπικά και κατά περιόδους πυκνές σε χαμηλά υψόμετρα των ανατολικών ηπειρωτικών περιοχών αλλά και της Εύβοιας, Κρήτης, νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και βροχές ή χιονόνερο στο υπόλοιπο Αιγαίο. Παράλληλα, τη Δευτέρα 06/02 θυελλώδεις και τις πρωινές ώρες τοπικά πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο.

Στον Χάρτη αριστερά, εμφανίζεται το εκτιμώμενο ύψος χιονιού σε Αττική, Εύβοια και τις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Στερεάς, αλλά και τμήματος της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από το απόγευμα της Κυριακής 05/02 έως και την Τετάρτη 07/02. 

Μαζί με τον υδράργυρο, «πάγωσε» και η λειτουργία υπηρεσιών, καταστημάτων και σχολείων σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Αττική τη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία αναμένονταν τα πιο έντονα φαινόμενα της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα». Ειδικότερα, με τηλεργασία εργάζονται οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία και στον ιδιωτικό τομέα. 

Κλειστά είναι τη Δευτέρα τα εμπορικά καταστήματα στα βόρεια, βορειοανατολικά και βορειοδυτικά του λεκανοπεδίου. Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ’ εξαίρεση μπορούν να λειτουργούν μέχρι ώρα 18.00 της Δευτέρας: τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και supermarket, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα. Kλειστά επίσης είναι τη Δευτέρα, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής. 

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία σε όλα τα τμήματα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, καθώς επετράπη και η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων μέχρι τα όρια του νομού Αττικής. Επίσης αποκαταστάθηκε και επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων σε όλο το μήκος της Εθνικής Οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» μίλησε στην «Καθημερινή» ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος. Όπως σημειώνει: «Η χθεσινοβραδινή και πρωινή χιονόπτωση, όσον αφορά στην ένταση της, έχει ήδη κοπάσει. Τον βασικό όγκο χιονιού δηλαδή για σήμερα το πρωί και το μεσημέρι, τον είδαμε. Θα υπάρχουν βέβαια μέχρι το απόγευμα νέα διαστήματα χιονόπτωσης, με μικρή όμως ένταση».

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, νέα χιονόπτωση στην Αττική αναμένεται από τις απογευματινές προς βραδινές ώρες, με έμφαση στα βόρεια προάστια. «Έτσι, αύριο το πρωί αναμένουμε νέα χιονόστρωση πάνω στην ήδη υπάρχουσα, σε αυτές τις περιοχές», λέει ο κ. Λαγουβάρδος και σημειώνει πως σε μερικούς δήμους στα βόρεια, η χιονόστρωση φτάνει τα 20 εκατοστά και στα υπερβόρεια προάστια και περισσότερο.

Πάντως, όπως τονίζει ο ίδιος, η χιονόπτωση είναι πολύ πιο έντονη σε Βοιωτία και Φθιώτιδα από όπου περνάει και η Εθνική Οδός. «Σήμερα το βράδυ μάλιστα θα υπάρξει ξανά έντονη χιονόπτωση σε αυτές τις δύο περιοχές», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Ο μετεωρολόγος Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος σημειώνει πάντως πως η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» είναι σε κάθε περίπτωση μια σοβαρή κακοκαιρία με χαρακτηριστικό τη μεγάλη διάρκεια της, αλλά χαμηλότερου επιπέδου από την περυσινή «Ελπίδα».

Πηγές: Στιχεία από kathimerini.gr, Meteo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου