26 Φεβρουαρίου 2023

Η καταδίκη του Ν. Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο και η κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Δύο χρόνια φυλάκιση, με τριετή αναστολή επέβαλε το Ειδικό Δικαστήριο στον πρώην υπουργό Νίκο Παππά για 
τους χειρισμούς του σ
την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Για «ποινικοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας και για «πολιτική δίκη» ο Νίκος Παππάς. «Είναι φανερό ότι ο Παππάς κρατάει δυνατά τον Τσίπρα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος, δύο χρόνια φυλάκιση, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Ειδικό Δικαστήριο στον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, ενώ στον Χρήστο Καλογρίτσα επιβλήθηκε χρηματική ποινή 5.000 ευρώ, απορρίπτοντας το αίτημα των συνηγόρων του για την αναγνώριση ελαφρυντικών. Ο Νίκος Παππάς κρίθηκε ομόφωνα ένοχος από το Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς του στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως και ο Χρήστος Καλογρίτσας, που δικάστηκε ως συνεργός του πρώην υπουργού για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστήριου Δημήτρης Ασπρογέρακας ζήτησε να σταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα Ευθαλίας Διαμαντή που είχε καταθέσει ότι «φάκελοι και τσάντες έφευγαν απο γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ». Oμόφωνα το Δικαστήριο διαβίβασε στον εισαγγελέα την κατάθεση της γραμματέως Καλογρίτσα για τα περαιτέρω.

Η απόφαση είναι αμετάκλητη και δεν επιδέχεται κανενός ενδίκου μέσου. Πάντως, προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προανήγγειλε ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Παππά, Γιάννης Μαντζουράνης, σε δήλωσή του μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Η αντίδραση του Νίκου Παππά. Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου, χαρακτήρισε εκ νέου πολιτική τη δίκη του. Σε δήλωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει: «Είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Η δίκη αυτή ήταν πολιτική. Έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους “γαλάζιους κοριούς” και τις “γαλάζιες ακρίδες”. Η δίκη αυτή έγινε επειδή πλούσιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν ψηφισμένους φόρους και αναγκάστηκαν να τηρήσουν το Σύνταγμα. Η δίκη αυτή έγινε για να χτυπηθεί η παράταξη μας και να μην ξαναπληρώσουν οι πλούσιοι. Αλλά για αυτό δεν θα αποφασίσουν κάποιοι δικαστές. Θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Ο οποίος με την εντολή του θα φέρει δικαιοσύνη παντού».

Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την καταδίκη Παππά

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση του Νίκου Παππά και του Χρήστου Καλογρίτσα. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε: «Είναι φανερό ότι ο Παππάς κρατάει δυνατά τον Τσίπρα», ενώ έκανε λόγο για «απόφαση-κόλαφο προσωπικά για τον κ. Τσίπρα» και κάλεσε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει αν «θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί», εάν θα αποσύρει τον πρώην υπουργό από τα ψηφοδέλτια και εάν θα τον διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «ποινικοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης» τονίζοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης πιστός στην οικογενειακή του παράδοση, φρόντισε να αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία για να στήσει Ειδικά Δικαστήρια για τους πολιτικούς του αντιπάλους». «Φάνηκε όμως δειλός. Δεν τόλμησε να διώξει εμένα, τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, παρά μονάχα υπουργούς της κυβέρνησής μου», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως «οι πολιτικοί για τις αποφάσεις τους κρίνονται πρωτίστως από τον λαό». «Και αν έχουν διαπράξει αξιόποινα αδικήματα, οφείλουν να διώκονται από το φυσικό τους δικαστή και όχι από τις εκάστοτε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες».

Η απάντηση Οικονόμου στον Τσίπρα: Μετά την παρέμβαση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν άργησε η νέα απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Ο κ. Τσίπρας, εξαιτίας του πανικού που τον έχει καταλάβει μετά την ομόφωνη καταδίκη του κ. Παππά, του παλαιότερου και στενότερου συνεργάτη του, λέει πράγματα παράλογα, ασυνάρτητα και θεσμικά επικίνδυνα. Ο κ. Παππάς δικάστηκε και καταδικάστηκε ομόφωνα από τους φυσικούς του δικαστές στο Ειδικό Δικαστήριο, στο οποίο είχε παραπεμφθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη κι όχι από τη Βουλή, όπως ακριβώς προβλέπεται στο Σύνταγμα και στην κείμενη νομοθεσία. Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι για να κρατάει τον κ. Παππά στον ΣΥΡΙΖΑ και τα ψηφοδέλτια του, ο κ. Παππάς “κρατάει” δυνατά τον κ. Τσίπρα. Το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι με τι, αλλά θα το μάθουμε κι αυτό».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου, απαντώντας στον 
κυβερνητικό εκπρόσωπο ανέφερε: «Ο κος Οικονόμου μάλλον κρίνει εξ ίδιων τα αλλότρια. Επειδή στη κυβέρνηση, και ιδίως με τις παρακολουθήσεις, ο ένας κρατάει τον άλλον, θαρρεί ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ έτσι γίνεται. Τον ενημερώνουμε ότι ο Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης για να τον κρατάνε».

Το σχόλιο Μητσοτάκη. Την καταδίκη του Νίκου Παππά από το Ειδικό Δικαστήριο σχολίασε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια ομιλίας του το απόγευμα της Παρασκευής στη Λάρισα. «Η αλήθεια είναι αμείλικτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιόρθωτος. Θα συνεχίσει ο κ. Τσίπρας να μιλά για δικαιοσύνη όταν σήμερα ο στενός του συνεργάτης κ. Παππάς κρίθηκε αμετάκλητα ένοχος; Υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας μας έλεγε ο κ. Τσίπρας. Του απαντώ ναι υπάρχουν και καταδίκασαν αμετάκλητα τον στενότερο συνεργάτη του. Ο κ. Τσίπρας κρατά τον κ. Παππά στα ψηφοδέλτια. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πώς κρατά ο κ. Παππάς τον κ. Τσίπρα» ανεφερε ο πρωθυπουργός

Πηγή: Πληροφορίες από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου