18 Φεβρουαρίου 2023

Πέθανε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ

Ο Μωυσής Ελισάφ (Ιωάννινα, 17 Ιουλίου 1954 - Ιωάννινα, 17 Φεβρουαρίου 2023) ήταν Έλληνας Εβραίος ιατρός παθολόγος και πανεπιστημιακός καθηγητής, Δήμαρχος Ιωαννιτών από το 2019 έως τον θάνατο του.

Γεννήθηκε το 1954 στα Ιωάννινα. Οι γονείς του ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τη μάζωξη κατά την οποία οι περισσότεροι Εβραίοι των Ιωαννίνων εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς, με ένα 9% της κοινότητας να επιβιώνει.

Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξειδικεύτηκε στην παθολογία. Ήταν καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Επίσης, ήταν πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων με τον συνδυασμό «Γιάννενα - Νέα Εποχή». Στον πρώτο γύρο έλαβε ποσοστό 23,82% και στον δεύτερο επικράτησε έναντι του συνυποψηφίου και προκατόχου του, Θωμά Μπέγκα, με 50,33%. Ήταν ο πρώτος δήμαρχος εβραϊκής καταγωγής που εξελέγη στην Ελλάδα.

Oταν ο Μωυσής Ελισάφ υπέβαλε στις δημοτικές εκλογές του 2019 υποψηφιότητα για τη δημαρχία στην πόλη των Ιωαννίνων, πολλοί έσπευσαν να προβλέψουν ότι «δεν έχει καμία τύχη». Οχι ότι δεν ήταν ένας λαμπρός επιστήμονας, καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και «καλός άνθρωπος» που βοηθούσε ασθενείς, όπως διέδιδαν τότε, αλλά, να, ήταν και Εβραίος. «Καλά θα βγάλετε Εβραίο δήμαρχο;» έλεγαν τότε οι αντίπαλοί του, για να εισπράξουν απαντήσεις των υποστηρικτών του, όπως «καλά εσύ, όταν ήσουν άρρωστος, σε αυτόν πήγαινες να σε γιατρέψει, τώρα φοβάσαι μη γίνει δήμαρχος;».

Διέδιδαν ακόμη ότι ο Ελισάφ είναι άνθρωπος των ξένων πρεσβειών, ότι «θα μας φέρει εδώ το Ισραήλ», ενώ ο συνυποψήφιός του, στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη πριν από το άνοιγμα της κάλπης, εμφανίστηκε με την εικόνα της Παναγίας (!), σε μια κίνηση με προφανείς συμβολισμούς.

Εις πείσμα όλων αυτών, και πολλών άλλων, οι δημότες «έκλεισαν τα αυτιά τους στις σειρήνες της μισαλλοδοξίας» και εξέλεξαν τον πρώτο στην Ελλάδα «Εβραίο δήμαρχο», είδηση που έκανε τον γύρο του πλανήτη.

Ο Μωυσής Ελισάφ εξελέγη δήμαρχος με σημαία την εξωστρέφεια, σε μια πόλη με κοσμοπολίτικο παρελθόν. Αυτή την αύρα του προσπάθησε να προβάλει ως τουριστικό προϊόν διεθνώς, προς όφελος της πόλης. Ταξίδεψε σε όλο τον πλανήτη διεκδικώντας για τα Γιάννενα με τα οθωμανικά μνημεία, την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας, τα αποτυπώματα της μακραίωνης συνύπαρξης χριστιανών, μουσουλμάνων, Εβραίων, Αρμενίων, τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές, μια θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη με ενδεικτικό το γεγονός ότι οι τουρίστες από το Ισραήλ κατακλύζουν τα γειτονικά Ζαγοροχώρια.

Και μπορεί να μην πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του, που περιλάμβανε μεταξύ άλλων και δρομολογημένα μεγάλα πρότζεκτ (παλιό πανεπιστήμιο, στρατόπεδο Βελισσαρίου κ.ά.), κάτι που ήλπιζε να κάνει σε μια δεύτερη θητεία του. Αφήνει όμως ως παρακαταθήκη στην πόλη που αγάπησε, ως γέννημα θρέμμα της, ένα «παράθυρο ανοιχτό στον κόσμο»

Ο Μωυσής Ελισάφ απεβίωσε στις 17 Φεβρουαρίου 2023 στα Ιωάννινα νικημένος μετά από σύντομη μάχη από τον καρκίνο.

Πηγές: el.wikipedia.orgkathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου