17 Φεβρουαρίου 2023

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πάνω από τις 1.100 μονάδες στις 17.2.2023

Τρεις προσπάθειες ήταν αρκετές για να κατακτήσει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών τα επίπεδα των 1.100 μονάδων, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα της Παρασκευής. .

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,02% στις 1.102,76 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.104,40 μονάδων (+1,17%) και 1.081,42 μονάδων (-0,93%). Ο τζίρος ανήλθε στα 110,22 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,28% στις 2.674,22 μονάδες, ενώ στο +0,14% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,36% στις 865,14 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας τώρα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,24%, με τον FTSE 100 να καταγράφει άνοδο 2,47%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,08%. Ήταν η ένατη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στα υψηλά 101 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 24/9/2014 (1105,99 μονάδες).

Τα καλά νέα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τους αναλυτές, ήρθαν από το μέτωπο των εσόδων για τον Ιανουάριο (πλεόνασμα ισχυρά καλύτερο από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού) αλλά και από την περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Παράλληλα η μείωση πώλησης των τιμών του φυσικού αερίου διεθνώς αναπτερώνει τις ελπίδες για τη συνέχιση της τάσης μείωσης των τιμών σε βασικά προϊόντα.

Την ώρα που το σύνολο, σχεδόν, των αναλυτών δηλώνει εντυπωσιασμένο και τονίζει πως αυτό που διαδραματίζεται στο Χ.Α. είναι “too good to be true”, η Εγχώρια Αγορά συνεχίζει να εκπλήσσει και τους πλέον αισιόδοξους και μάλιστα αγνοώντας επιδεικτικά τις ανησυχίες των Διεθνών Αγορών.

Ήδη η Αγορά έχει σημειώσει αθροιστικά κέρδη από τις αρχές Δεκεμβρίου που προσεγγίζουν το 20% και είναι λογικό η πληθωρική εικόνα αποδόσεων να έχει ενεργοποιήσει κάποια αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών. Όμως, προς το παρόν, οι όποιες διορθώσεις αποδεικνύονται εξαιρετικά βραχύβιες και οι περισσότερες από αυτές εξαντλούνται ακόμα και μέσα σε μία συνεδρίαση.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 18,6% και ο Τραπεζικός κέρδη 35,06%.

Στο ταμπλό τώρα: Σήμερα, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Eurobank έκλεισε με άλμα 5,16%. Στο +3,04% έκλεισε η Πειραιώς, η Alpha Bank και η Εθνική ενισχύθηκαν κατά 2,55% και 2,16% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Μυτιληναίο, Βιοχάλκο, Coca Cola και Motor Oil. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Λάμδα, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάν, με την ΕΛΧΑ να μην έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Quest και Ελλάκτωρ, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Σαράντη, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ και ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ στις 17.2.2023

Ακοολουθεί ένα ενδιαφέρον άρθρο για το 
ελληνικό Χρηματιστήριο που δημοσίευσε χθες η Deutsche Welle:

HB: Σε διαρκή άνοδο το ελληνικό Χρηματιστήριο

Η Handelsblatt σχολιάζει τη διαρκώς ανοδική πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου και στην προσπάθεια της Ελλάδας για επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα: «Στο παρελθόν, οι ελληνικές μετοχές έχουν συχνά αποφέρει στους κατόχους τους αρκετά κέρδη, αλλά και μεγάλες απώλειες. […] Προς το παρόν, ωστόσο, με τον δείκτη αναφοράς Athex Composite να έχει αυξηθεί κατά 16% από την αρχή του έτους, το χρηματιστήριο επανέρχεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών. […] 

Η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γνωρίσει ύφεση φέτος, ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει αντέξει τις σοβαρές κρίσεις των προηγούμενων ετών και η χώρα αναμένεται να επιστρέψει στην κατηγορία των οφειλετών που διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα». Όπως επισημαίνει επιπλέον η οικονομική εφημερίδα, «η Ελλάδα κατέγραψε πέρυσι έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη», ενώ στις τελευταίες προβλέψεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει πως οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα θα παραμείνουν πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. σε βάθος διετίας.

Όσον αφορά στις επερχόμενες εκλογές, «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επανεκλογή του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη φιλική προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμιστική της πορεία. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ανακηρύξει "εθνικό στόχο" την επιστροφή της χώρας του στην κατηγορία των αξιόχρεων για επενδύσεις οφειλετών, στην οποία ανήκε η Ελλάδα μέχρι την έναρξη της κρίσης δημόσιου χρέους. Αναλυτές αναμένουν ότι ένας ή περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης θα χορηγήσουν στην Ελλάδα την πολυπόθητη σφραγίδα της "επενδυτικής βαθμίδας" πριν από το τέλος του έτους. Με τη σειρά του, το γεγονός αυτό θα άνοιγε την πόρτα για την επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον κύκλο των ανεπτυγμένων αγορών», καταλήγει η Handelsblatt.

afirimeno.com
Με στοιχεία και πληροφορίες από capital.gr, euro2day.gr, Deutsche Welle

Σχετική ανάρτηση: Χρηματιστήριο: Άλμα 2,3% και σε απόσταση "βολής" από τις 1.100 μονάδες (13.2.2023)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου