30 Οκτωβρίου 2014

Το «Λευκό Παλάτι» του Ερντογάν

Το νέο, γιγαντιαίο και άκρως αμφιλεγόμενο προεδρικό παλάτι του, το «Λευκό Σεράι», στα περίχωρα της πρωτεύουσας Άγκυρας, εγκαινίασε χθες, με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το νέο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, έχει 1.000 δωμάτια και γραφεία, τα οποία καταλαμβάνουν έκταση 40.000 τ.μ. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν αίθουσες εκδηλώσεων και χώροι φιλοξενίας επισήμων, ενώ κύριο χαρακτηριστικό του συγκροτήματος είναι η μοναδική χλιδή. 

Μάλιστα, το γραφείο του Τούρκου Προέδρου, όπως σημειώνουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, θυμίζει το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Το γραφείο αυτό θα είναι αδιαπέραστο, με ειδικά τοιχώματα, για να μην μπορεί κανείς να ακούει τις συνομιλίες, ακόμη και με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Το κτιριακό συγκρότημα βρίσκεται σε μια τεράστια έκταση 300.000 τ.μ., η οποία αποψιλώθηκε για να κτιστεί το νέο προεδρικό μέγαρο, και περιλαμβάνει κήπους μοναδικής ομορφιάς, λίμνες και άλλα παρόμοια. Την έκταση είχε αποκτήσει ο πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής της τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ προκειμένου να φτιάξει ένα αγρόκτημα.

Το κόστος της κατασκευής του ξεπέρασε τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ η ανέγερσή του πρόκάλεσε σάλο αντιδράσεων για το γεγονός ότι αποψιλώθηκε ένα ολόκληρο δάσος για να χτιστεί, για το ότι σπάει παράδοση 91 χρόνων, αλλά φυσικά και για το εξωπραγματικό κόστος κατασκευής του. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η οικοδόμηση του κτιρίου αυτού, το οποίο αντλεί έμπνευση από την αρχιτεκτονική των Νεοσελτζούκων (της πρώτης δυναστείας που κυβέρνησε στη Μικρά Ασία από τον 11ο έως τον 13ο αιώνα) στοίχισε περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια.

Οι εργασίες για την ανέγερσή του, στην καρδιά ενός δάσους, πυροδότησαν κατ' αρχάς τις επικρίσεις οικολογικών οργανώσεων, σε βαθμό τέτοιο που ολοκληρώθηκαν εσπευσμένα και παρά την έκδοση μιας δικαστικής απόφασης που διέτασσε τον τερματισμό των εργασιών.
  
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τούρκου προέδρου εξέφρασαν σφοδρές επικρίσεις για τη μετακόμισή του στο κτίσμα αυτό που συνιστά – σύμφωνα με εκείνους – παράδειγμα του παραλογισμού και της μεγαλομανίας που επιδεικνύει ο πρόεδρος της χώρας. Την ίδια ώρα, τα αντιπολιτευτικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να αποκηρύξει το παρελθόν της Τουρκίας χτίζοντας παλάτια με πολυτέλειες παρόμοιες με αυτές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Πηγή: www.imerisia.gr 
Περισσότερα στα:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113377153
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113377279

2 σχόλια:

  1. Tελικά τo πολυτελές και άκρως αμφιλεγόμενο παλάτι που εγκαινίασε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα στοιχίσει συνολικά – αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες – το ποσό των 615 εκατομμυρίων δολαρίων (491 εκατομμύρια ευρώ) δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, ο Μεχμέτ Σιμσέκ. Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μεγαλείο και το κύρος της Τουρκίας εξυπηρετεί η κατασκευή του νέου υπερπολυτελούς προεδρικού μεγάρου της χώρας είπε Ταγίπ Ερντογάν. Στο όνομα της πατρίδας του λοιπόν δικαιολογεί τη ματαιοδοξία του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή