6 Μαρτίου 2015

Φτάνει ένα νομοσχέδιο για την "αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης";

ΑΦΗΡΗΜΕΝΑ ...ΣΧΟΛΙΑ

Ξεκίνησε σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την "αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης", ένα από τα πρώτα που φέρνει η νέα κυβέρνηση στη Βουλή, και πολύ σωστά κάνει. Υπάρχουν περίπου 1,5 εκατ. Έλληνες άνεργοι, πολλοί από τους οποίους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και δεν είναι σε θέση να καλύψουν ούτε στοιχειωδώς κάποιες από τις βασικές τους ανάγκες. Σε αυτούς τους ανθρώπους δίνει το νομοσχέδιο κάποια διέξοδο;

Μπορεί, σε ένα μικρό μέρος τους, να 
εξασφαλίζει κάποιους ελάχιστους πόρους για διατροφή και στέγαση, αλλά εκείνο που πραγματικά όλοι αυτοί οι άνθρωποι ζητούν είναι δουλειά, δουλειά και όχι ελεημοσύνη.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι το βασικό αίτημα σήμερα (ήταν φυσικά και χθες...) και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει άμεσα να στραφεί η νέα κυβέρνηση. Το κάνει;

Ξέρει πολύ καλά η κυβέρνηση ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προϋποθέτει νέες επενδύσεις, που και αυτές με τη σειρά τους προϋποθέτουν κλίμα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και κάποια κίνητρα (φορολογικά κλπ) ώστε να ξεκινήσει η εισροή κεφαλαίων. Σε αυτό βοηθά και ύπαρξη (και μάλιστα σε υπερεπάρκεια) φτηνού και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, καθώς και οι καλές υποδομές, που διαθέτει πλέον η χώρα.

Όμως 
η αστάθεια εξακολουθεί να επικρατεί (οι θεωρίες περί Grexit είναι και πάλι επίκαιρες) με την κυβέρνηση (χαμένη στην ονοματολογία) να ψάχνει το δρόμο της και την κατάσταση να επιδεινώνεται. Η εκροή των καταθέσεων συνεχίζεται και η αποεπένδυση στον επιχειρηματικό στίβο καλά κρατεί.

Τι κάνει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση; Συχνά δίνει την εντύπωση ότι απλά συνεχίζει την αντιμνημονιακή ρητορική της! «Η χώρα και η κυβέρνηση βρίσκονται σε πόλεμο και δεν θα πάμε στον πόλεμο αυτό σαν πρόσκοποι εφαρμόζοντας μνημονιακές πολιτικές», δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, και αυτό στη συζήτηση για το νομοσχέδιο "αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης", φέρνοντας σε πρώτο πλάνο την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης!

Παρ' όλα αυτά, το νομοσχέδιο για την "αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης" είναι κάλο, αλλά μόνο σαν ένα "πρώτο βήμα για την άμεση ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων και όχι σαν ολοκληρωμένο σχέδιο κοινωνικής πολιτικής" όπως σωστά το χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί, 
για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος το νομοσχέδιο είναι εντελώς ανεπαρκές...






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου