8 Απριλίου 2015

Καλές προθέσεις χωρίς απτά αποτελέσματα το ταξίδι στη Μόσχα

Τα περί ανεξάρτητης, πολυεπίπεδης, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής δεν τα ακούσαμε από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά από τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα! Αλλά, πέρα από τα καλά λόγια και τις θετικές προθέσεις, τι ουσιαστικό προέκυψε από την σημερινή συνάντηση των δυο στη Μόσχα; 

Από τη κοινή συνέντευξη Τύπου του Ρώσου Προέδρου μα τον Έλληνα πρωθυπουργό προκύπτουν κάποια πρώτα συμπεράσματα: 

Δεν υπάρχει θέμα 
οποιαδήποτε οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα
«Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Στον τομέα των επενδύσεων και της ενέργειας:
 
Υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά και κάποιες επιφυλάξεις, για συμμετοχή της Ρωσίας σε επενδύσεις στην Ελλάδα. 
«Η Ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών εταιρειών και είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε αυτούς τους διαγωνισμούς» ανέφερε ο κ. Πούτιν και συμπλήρωσε πως «ελπίζουμε ότι, αν θα συμμετάσχουν ρωσικές εταιρείες σε αυτούς τους διαγωνισμούς, δεν θα είναι σε χειρότερη θέση από άλλες εταιρείες». 
«Θα συνεργαστούμε στον τομέα των επενδύσεων και της ενέργειας» σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος ενώ πρόσθεσε ότι «η Ρωσία εξασφαλίζει τα 2/3 των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο. Η καινούρια διαδρομή του αγωγού Turkish Stream θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει κέντρο διανομής του φυσικού αερίου. Θα δώσει την δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».
«Επεσήμανα στον κ. Πούτιν, ότι η ελληνική δημοκρατία θέλει να διερευνήσει τις δυνατότητες για την κατασκευή ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας και την την ενεργειακή ασφάλεια, τηρώντας τους σχετικούς κανονισμούς, της ελληνικής δημοκρατίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Παρατηρούμε κάποια εμμονή από ελληνικής πλευράς στα ονόματα (ελληνικός αγωγός και όχι ...
Turkish Stream). 

Το εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα παραμένει: «Με την Ελλάδα είχαμε και έχουμε καλές σχέσεις» ανέφερε ο Βλ. Πούτιν. «Η Ελλάδα αναγκάστηκε να ψηφίσει υπέρ των κυρώσεων στην Ρωσία αλλά και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε εξαίρεση στο εμπάργκο για μια χώρα της ΕΕ. Ο μοναδικός τρόπος για να λυθούν αυτά τα προβλήματα είναι να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας».
«Η πληγή στην ελληνική οικονομία εξαιτίας των αντίμετρων υπήρξε σημαντική αλλά τα αντίμετρα ήρθαν να απαντήσουν σε κάποιες κυρώσεις με τη λογική των οποίων διαφωνούμε» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Για την ουκρανική κρίση (ουδέν νεώτερον): 
Ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να τηρηθεί από όλες τις πλευρές η συμφωνία του Μινσκ για την ουκρανική κρίση, που είναι το κλειδί για να αφήσουμε πίσω τον φαύλο κύκλο των κυρώσεων.






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Οι Ρώσοι, όπως και όλες οι μεγάλες δυνάμεις, τα δικά τους συμφέροντα κοιτάνε. Αν τύχει και συμπίπτουν και με τα δικά μας έχει καλώς, διαφορετικά (ας προσγειωθούμε) μην περιμένουμε τίποτα. Πάντως δημιουργήθηκε ένα καλό κλίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή