22 Απριλίου 2015

FT: Οι έξι μύθοι της ελληνικής κρίσης

Υπέρ του συμβιβασμού μεταξύ Ελλάδας και δανειστών τάσσεται ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής των Financial Times Μάρτιν Γούλφ σε σημερινό του άρθρο, σύμφωνα με την kathimerini.gr. Ο συμβιβασμός θα πρέπει να περιλαμβάνει την μόνιμη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους σε αντάλλαγμα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία και τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής Πολιτείας. Η ελληνική κρίση δεν θα έχει καλή κατάληξη για καμία από τις δύο πλευρές αν οι εμπλεκόμενοι δεν πάψουν να συντηρούν (τουλάχιστον) έξι μύθους και εσφαλμένες πεποιθήσεις, προειδοποιεί ο αρθρογράφος. 

Οι έξι μύθοι (επιγραμματικά), που αναφέρει ο Μάρτιν Γουλφ είναι
Πρώτος μύθος είναι ότι "η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν επωφελής για την Ευρωζώνη".
Δεύτερος μύθος είναι ότι "η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν επωφελής για την Ελλάδα".
Τρίτος μύθος είναι ότι "αποτελεί σφάλμα της Ελλάδας".
Τέταρτος μύθος είναι ότι "η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα".
Πέμπτος μύθος είναι ότι "οι Ελληνες θα αποπληρώσουν τα χρέη".
Εκτος μύθος της ελληνικής κρίσης είναι κατά τον Μάρτιν Γουλφ ότι "η χρεοκοπία συνεπάγεται έξοδο από το ευρώ". 

Η διάλυση αυτών των μύθων δεν θα δώσει μια επιθυμητή λύση, αναφέρει ο Μάρτιν Γουλφ. Αλλά θα ήταν μια αρχή. Η καλύτερη έκβαση θα ήταν μια συμφωνία που να περιλαμβάνει οριστική μείωση του βάρους του χρέους μετά την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων στην λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και Πολιτείας. Πράγματι, ο κ. Παλαιολόγος αποδεικνύει ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι περισσότερο πρόβλημα ανάπτυξης παρά απλώς πρόβλημα οικονομικής μεταρρύθμισης. Μια τέτοιου είδους συμφωνία θα λειτουργούσε μόνο αν αφοσιωνόταν στην εφαρμογή της και οι Ελληνες. 

Ενας έβδομος μύθος, πιθανώς και ο πλέον επικίνδυνος από όλους, είναι ότι αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται σε περίοδο ύφεσης. Σπανίως συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Και το δημοσίευμα καταλήγει με τα εξής: 
"Αν δεν είναι εφικτή η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας, η λιγότερη κακή έκβαση ίσως να είναι να γίνει αποδεκτή η πραγματικότητα της χρεοκοπίας και να αφεθεί η Ελλάδα να επιλέξει τι θέλει να κάνει. Ασφαλώς και αυτό θα ήταν κακή έκβαση. Ομως ποιός μπορεί σήμερα να είναι σίγουρος για μια καλύτερη έκβαση;".

Πηγή: www.kathimerini.gr 22.04.2015
Ολόκληρο το δημοσίευμα της kathimerini.gr στο:
FT: Οι έξι μύθοι της ελληνικής κρίσης






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου