16 Απριλίου 2015

Πιθανό δημοψήφισμα στο κυβερνητικό αδιέξοδο

ΑΦΗΡΗΜΕΝΕΣ ...ΣΚΕΨΕΙΣ 

Οι θέσεις των Ευρωπαίων εταίρων ήταν και παραμένουν γνωστές: Εμμονή στο μνημόνιο και υλοποίηση των δεσμεύσεων της όποιας ελληνικής κυβέρνησης. Οι διακηρύξεις του κόμματος, που δυόμισι μήνες πριν σχημάτισε κυβέρνηση, είναι επίσης γνωστές: Ακύρωση του μνημονίου, κούρεμα του χρέους και λύση εντός της ευρωζώνης, κάτι που αποτυγχάνει, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, να υλοποιήσει. Εναλλακτική πρόταση απλά δεν υπήρξε. 

Και τώρα τι; Οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης παραμένουν άγνωστες. Υπάρχουν σκέψεις, μας λένε, να καλέσουν τον λαό σε δημοψήφισμα, να δώσει αυτός τη λύση, εκεί που η κυβέρνηση απέτυχε! Μόλις χθες ο υπουργός Επικρατείας και συντονιστής της κυβέρνησης, Αλέκος Φλαμπουράρης, δήλωσε ότι «σε ιστορικού βεληνεκούς αποφάσεις δεν είναι κακό να ρωτήσεις τον ελληνικό λαό»! αναφερόμενος στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος. 

Και τότε, στο ερώτημα "Μνημόνιο" ή "Δραχμή" (γιατί όπως και να διατυπωθεί η ουσία αυτή θα είναι) θα ζητά από το λαό να αναλάβει την ευθύνη της επιλογής, ενώ η ίδια η κυβέρνηση θα συνεχίζει να ασκεί την εξουσία! 

Όμως, δημοψήφισμα κατ' αρχήν σημαίνει αποδοχή της αδυναμίας της να δώσει λύση στο πρόβλημα (που ναι μεν υπήρχε αλλά η ίδια επιδείνωσε) και φυσικά παραίτησή της. Γιατί όποια και αν είναι η λαϊκή επιλογή στο ενδεχόμενο δημοψήφισμα ("Μνημόνιο και ευρώ" ή "Ακύρωση του μνημονίου και δραχμή") η τωρινή κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να εξακολουθεί να ασκεί την εξουσία, δεδομένου ότι εξελέγη με την εντολή "Ακύρωση του μνημονίου και ευρώ"

Το μόνο σίγουρο λοιπόν σε ενδεχόμενη πρόταση δημοψηφίσματος, γιατί είναι αμφίβολο αν ποτέ διεξαχθεί (οι μνήμες σε ανάλογη πρόταση του Γ. Παπανδρέου είναι ακόμη νωπές), είναι το αδιέξοδο που τώρα υπάρχει να γίνει πιο έντονο. Αλλού ας αναζητήσουν τη λύση...






yle="text-align: center;">

2 σχόλια:

  1. Δεν πρόκειται ο Τσίπρας να κάνει της ίδια γκάφα με εκείνη που έκανε ο ΓΑΠ εξαγγέλοντας δημοψήφισμα. Απλά νομίζω ότι το διαρρέει σαν μέσο πίεσης προς τους Ευρωπαίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση αδιεξόδου αφήνει ανοιχτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, δηλώνοντας στο Βήμα της Κυριακής (18.4.2015) πως «στο πίσω μέρος του μυαλού μας, αυτές είναι δυνατότητες αναζήτησης διεξόδου, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο».

    ΑπάντησηΔιαγραφή