27 Απριλίου 2015

Eπιτακτικά μία Έντιμη Συμφωνία

ΑΦΗΡΗΜΕΝΑ ...ΣΧΟΛΙΑ

Η κατ' ουσία περιθωριοποίηση του ρόλου του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, που ανακοινώθηκε χθες από το Μέγαρο Μαξίμου κάτω από το βάρος των άκρως αρνητικών εντυπώσεων που άφησε το τελευταίο Eurogroup, καθώς και η συγκρότηση πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, στην οποία αναβαθμισμένο ρόλο θα έχει πλέον ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από μόνη της δεν φτάνει.

Ουσιαστικά δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα πολιτικής. Ο κ. Βαρουφάκης πριν και ο κ. Τσακαλώτος από εδώ και στο εξής, είναι απλά εκπρόσωποι μια συγκεκριμένης πολιτικής της κυβέρνησης, υποθέτοντας ότι αυτή πράγματι υπάρχει.

Μέχρι χτες ο αρμόδιος υπουργός, στα πλαίσια του ασαφούς κυβερνητικού προγράμματος, φαίνεται να πειραματιζόταν στις γνώριμές του "θεωρίες των παιγνίων", ενώ η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι με τον τρόπο αυτό έκανε «σκληρή διαπραγμάτευση». Αποτέλεσμα αυτών, τόσο η κατάσταση της χώρας όσο και η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, να βρίσκονται σήμερα αρκετά βήματα πίσω από εκεί που ξεκίνησαν τρεις μήνες πριν.

Αν η όποια πολιτική της κυβέρνησης δεν συγκεκριμενοποιηθεί αφήνοντας κατά μέρος τις επικοινωνιακές πρακτικές, αν δεν υπάρξει ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα, αν δεν πάψουν τόσο οι εταίροι-δανειστές μας όσο και ο ελληνικός λαός να αναρωτιούνται "τι επιτέλους επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση", δεν πρόκειται να έχουμε μια ασφαλή συνέχεια. Ακόμη αν η πολιτική που τυχόν αποφασιστεί δεν εφαρμοστεί με συνέπεια, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στην πορεία. Θα συνεχίσουμε να αρμενίζουμε σε αχαρτογράφητα ύδατα... αναζητώντας Ρώσους και Κινέζους "σωτήρες"!

Γιατί τελικά το πρόβλημα δεν είναι θέμα προσώπων, δεν είναι θέμα Βαρουφάκη ή Τσακαλώτου, είναι θέμα σαφούς κυβερνητικής πολιτικής που να πείθει. Και η χώρα, που επιτακτικά πλέον χρειάζεται μία "έντιμη συμφωνία" με τους εταίρους-δανειστές, την "εποικοδομητική ασάφεια", σε περίπτωση που εξακολουθήσει να ισχύει, δεν θα την αντέξει για πολύ ακόμη...

Takis Ant / afirimeno.com

1 σχόλιο:

  1. Ήταν θέμα χρόνου να βρούν κάποιο εξηλαστήριο θύμα να του φορτώσουν τις αποτυχίες τους! Αλλά ο Βαρουφάκης δεν νομίζω ότι θα τα καταπιεί εύκολα όλα αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή