30 Απριλίου 2015

Κύπρος: Ο Ακιντζί και η ελαφρότητά μας

"Η νίκη του Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα δεν μπορεί παρά να είναι θετικό γεγονός για την Κύπρο και κυρίως για τους Ελληνοκύπριους, που αγωνιούν για να βρεθεί ένας πολιτικός ηγέτης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα με τον οποίο θα καταφέρουν να συνεννοηθούν στη βάση των κυπριακών συμφερόντων και όχι των τουρκικών" αναφέρει ο Άριστος Μιχαηλίδης σε άρθρο του στον "Φιλελεύθερο". "Ας είμαστε όμως ρεαλιστές. Δεν βρισκόμαστε μια ανάσα από την πραγματική επανένωση" συμπληρώνει.

Μερικά αποσπάσματα από το άρθρο του:
"Ο κ. Ακιντζί ως πολιτικός και ως δήμαρχος Λευκωσίας παλιότερα, απέδειξε ότι είναι σε θέση να δημιουργήσει προοπτικές συνεργασίας... Ο Ακιντζί είναι σε θέση να εργαστεί για τη συνεργασία και την ειρήνη, αλλά η Άγκυρα έχει πάντα το πάνω χέρι... Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται προσπάθειες. Αν ο Ακιντζί καταφέρει να στείλει το μήνυμα ότι οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να ζήσουν χωρίς την Τουρκία κι ότι δεν επιθυμούν στη χώρα τους στρατό κατοχής, θα είναι πολύ σημαντικό βήμα, έστω και μόνο αυτό. Ας είμαστε όμως ρεαλιστές. Δεν βρισκόμαστε μια ανάσα από την πραγματική επανένωση. Αν βέβαια, εννοούμε όλοι το ίδιο πράγμα όταν μιλάμε για επανένωση. Διότι, πολλοί είναι έτοιμοι να δεχθούν μια διευθέτηση καλής γειτονίας, πολύ περισσότερο αν στο γειτονικό «συνιστών κράτος» είναι ένας διαλλακτικός Τουρκοκύπριος. Γι' αυτό εξάλλου και διακηρύττουν ότι η νίκη Ακιντζί είναι ένα δεύτερο «ναι» των Τουρκοκυπρίων υπέρ της λύσης. Της λύσης Ανάν, εννοούν, αλλά δεν το λένε γιατί σέβονται, δήθεν, τη λαϊκή ετυμηγορία".
"Η νίκη του Ακιντζί, παρόλο που αναπτερώνει τις ελπίδες μας για μια συνεννόηση, μπορεί στο τέλος να είναι και μπούμερανγκ για την πλευρά μας. Διότι, με την ελαφρότητα μας, με τους ηγέτες μας και τους αναλυτές μας να χειροκροτούν τον διαλλακτικό Τουρκοκύπριο, είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που θα βρεθεί ξανά κάτω από την πίεση και τους εκβιασμούς, τώρα με το πρόσχημα του «προέδρου λύσης» στα κατεχόμενα". 

Πηγή: www.philenews.com 
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/253811/o-akintzi-kai-i-elafrotita-mas#sthash.7vbfOLCQ.dpuf 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου