24 Απριλίου 2015

Κάποια συμπεράσματα από τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ στις Βρυξέλλες

Παρ' ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν να τηρηθεί «απόλυτη εχεμύθεια», σε όσα συζήτησαν κατά τη συνάντηση της μιας ώρας που είχαν στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, μερικά πράγματα διαρρέουν. Έτσι πέρα από την αισιοδοξία του Έλληνα πρωθυπουργού και τη δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου ότι «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να ξεμείνει από χρήματα η Ελλάδα πριν από την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας», έγιναν γνωστά* και τα ακόλουθα:

Εργασιακά, ασφαλιστικό και ΦΠΑ είναι τα ζητήματα στα οποία η Αθήνα εμφανίζεται αμετακίνητη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς και ο διπλωματικός σύμβουλος της κ. Μέρκελ, Μέγερ Λάντρουτ, έγινε αποτίμηση της προόδου που έχει σημειωθεί στο διάστημα από την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Βερολίνο έως τώρα. 

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για σύγκλιση σε τρία σημεία: 
στην πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον και το επόμενο έτος στην κλίμακα του 1,2% -1,5%, 
στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και 
στη μετατροπή της Γ.Γ. Εσόδων σε ανεξάρτητη αρχή με ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

Οσον αφορά τα σημεία στα οποία η κυβέρνηση εμφανίζεται αμετακίνητη, ο κ. Τσίπρας προέβαλε για τον ΦΠΑ το επιχείρημα ότι εάν δεν γίνει περισσότερο αποτελεσματικός ο μηχανισμός είσπραξης, η όποια αύξηση δεν θα φέρει αποτελέσματα. 
Για το ασφαλιστικό και ιδιαίτερα το θέμα της περικοπής συντάξεων, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε επιμονή από γερμανικής πλευράς, υπό την αίρεση ότι η κυβέρνηση θα βρει ισοδύναμα μέτρα, για παράδειγμα με φορολόγηση υψηλών εισοδημάτων, που θα εξασφαλίσουν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα. 

Στον απόηχο της σχετικής φημολογίας αναφέρεται ότι η κ. Μέρκελ επισήμανε στον κ. Τσίπρα ότι, νομικά, δεν μπορεί να ανοίξει συζήτηση για νέα συμφωνία, αν προηγουμένως δεν κλείσει η αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος. Επίσης ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ραγδαία πρόοδος στις διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες, οι εταίροι προσανατολίζονται σε μετάθεση του χρονοδιαγράμματος για συμφωνία στα τέλη Ιουνίου, με πιθανή χορήγηση στην Αθήνα, για την κάλυψη των αναγκών στο ενδιάμεσο, των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα. 

*Πηγές: Στοιχεία από www.kathimerini.gr και κυρίως από το Διπλό μήνυμα Μέρκελ σε Τσίπρα, καθώς και από το www.dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου