19 Απριλίου 2015

Ίσως η χειρότερη εκατόμβη στη Μεσόγειο

Εως και 700 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών. «Αν οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιωθούν, θα είναι "η χειρότερη εκατόμβη που υπήρξε ποτέ στη Μεσόγειο"» δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Καρλότα Σάμι.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 49 μετανάστες από πορτογαλικό εμπορικό πλοίο ενώ η ιταλική Ακτοφυλακή έχει περισυλλέξει 24 πτώματα. Οι διασωθέντες κάνουν λόγο για περισσότερους από 700 νεκρούς.

»Πόσοι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να πνιγούν έως ότου να αναλάβουμε δράση στην Ευρώπη; Πόσες φορές ακόμα θέλουμε να εκφράσουμε απλώς την απογοήτευσή μας και στη συνέχεια να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας»; διερωτάται σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στη σκιά της μεγαλύτερης ναυτικής τραγωδίας στη Μεσόγειο με τους εκατοντάδες νεκρούς.

Την πραγματοποίηση μιας συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ανακοίνωσε η Ε.Ε. με αφορμή τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο. «Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει», υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Έχουμε πει πολλές φορές 'φτάνει πια'. Είναι πλέον καιρός για την ΕΕ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς να περιμένει άλλο», τόνισε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία χαρακτήρισε το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο "απαράδεκτο" σε "μια ένωση βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας για όλους"».

Είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα, κάτι επιτέλους 
πρέπει να γίνει. Για ανθρώπινες ζωές μιλάμε. Μέχρις εδώ όλοι συμφωνούν, δεν φτάνει όμως, ας κάνουν οι αρμόδιοι στην Ευρώπη και το επόμενο βήμα.

Και φυσικά όχι πολιτική "σπέκουλα" πάνω στην τραγωδία. Ήταν ανάγκη στη δήλωση Σακελλαρίδη «Η νέα εκατόμβη προσφύγων στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα μας συγκλονίζει όλους...» να περιέχεται και η φράση «... Η νέα τραγωδία της Λαμπεντούζα εκθέτει ανεπανόρθωτα τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που διατύπωσαν τον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι υπεύθυνη για το προσφυγικό κύμα είναι η ελληνική κυβέρνηση...».

Πηγές: Με στοιχεία από www.kathimerini.gr και www.protagon.gr






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Σύμφωνα με νέες μαρτυρίες διασωθέντων, τα θύματα του ναυαγίου βόρεια των λιβυκών ακτών φέρονται να είναι τελικά, πάνω από 950 και όχι 700, όπως είχαν αναφέρει αρχικά οι πρώτοι επιζώντες. Πολλοί από τους μετανάστες είχαν στοιβαχθεί στο αμπάρι και δεν κατάφεραν να βγουν πριν το αλιευτικό ανατραπεί. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες της ιταλικής ακτοφυλακής δεν μπόρεσαν να βρεθούν άλλοι επιζώντες: οι νεκροί που ανασύρθηκαν είναι είκοσι τέσσερεις και οι διασωθέντες είκοσι οκτώ. Πηγή: Deutsche Welle 20.04.2015

    ΑπάντησηΔιαγραφή