10 Αυγούστου 2016

Στην Cosco μεταβιβάστηκε σήμερα ο ΟΛΠ

Η κινεζική Cosco Shipping Corporation έχει από σήμερα τον έλεγχο του 51% των μετοχών του ΟΛΠ, ποσοστό που θα αυξηθεί στο 67% εντός πενταετίας

H μεταβίβαση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο ειδικής εκδήλωσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω πακέτου 12,750 εκατ. μετοχών (επί 22 ευρώ/μετοχή) συνολικής αξίας 280,5 εκατ. ευρώ, ποσό που κατέβαλε στο ΤΑΙΠΕΔ η Cosco (Hong Kong) Group Limited. Ήταν το πρώτο στάδιο της συναλλαγής. 

Το δεύτερο στάδιο της συναλλαγής προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών από σήμερα με την εκπλήρωση των όρων της Συμφωνίας Αγοραπωλησίας Μετοχών (SPA), εκ των οποίων βασικός είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ, οπότε η Cosco (Hong Kong) Group Limited θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει το μερίδιό της στoν ΟΛΠ κατά 16%, σε 67%.

Επ' ευκαιρία, oι επικεφαλής της Cosco και του ΤΑΙΠΕΔ κήρυξαν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο γενικός διευθυντής της κινεζικής εταιρείας, Γουάν Μιν, στο περιθώριο της σχετικής εκδήλωσης, δεσμεύτηκε πως θα συνεχιστούν οι επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά και επισήμανε ότι «θα βελτιώσουμε τη διεθνή θέση του λιμανιού με στόχο να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Υποστήριξε παράλληλα, ότι η απόκτηση του ΟΛΠ συνιστά ένα από τα σημαντικότερα projects της Cosco διεθνώς και πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί στον Πειραιά θα ενισχύσει την οικονομική συνεργασία Ελλάδος - Κίνας και θα φέρει πιο κοντά την Ασία με την Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ,Στέργιος Πιτσιόρλας, ευχήθηκε η σημερινή ημέρα να σηματοδοτήσει τη στροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη και τη μετατροπή του Πειραιά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου. Ο πρόεδρος του Χ.Α., Σωκράτης Λαζαρίδης, τέλος, έκανε λόγο για μία «συγκλονιστικά ιστορική ημέρα», καθώς όπως εξήγησε, το Χρηματιστήριο υποδέχεται έναν παγκόσμιο «κολοσσό».

Πηγή: Στοιχεία από 
naftemporiki.gr 

Στη φωτογραφία (ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιαννης Κολεσίδης): Ο διευθυντής της Cosco Hong Kong, Zhu Jianhui (αριστερά), o διευθύνων σύμβουλος της Cosco Grup Wan Min (κέντρο) και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόλας ανταλλάσουν χειραψία κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συμφωνίας παραχώρησης ΟΛΠ στην COSCO, στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου