13 Δεκεμβρίου 2016

Βασίλι Καντίνσκι: Ο ζωγράφος της αφαίρεσης

Για κάποιους ήταν ένας μεγάλος επαναστάτης στην τέχνη, για άλλους ένας παράφρων. Ο ρώσος ζωγράφος, γραφίστας και θεωρητικός της αφηρημένης τέχνης γεννήθηκε πριν απο 150 χρόνια στη Μόσχα, στις 16 Δεκεμβρίου 1866 (κατά άλλους στις 4 Δεκεμβρίου). Πέθανε στη Γαλλία, στο Νεϊγί-συρ-Σεν, στις 13 Δεκεμβρίου του 1944
(ακριβώς 72 χρόνια πριν). Θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, ένας από τους πρωτοπόρους της αποκαλούμενης αφηρημένης τέχνης.
  
Το 1896, σε ηλικία τριάντα ετών, εγκατέλειψε τη Μόσχα και εγκαταστάθηκε στο Μόναχο, καλλιτεχνικό κέντρο εκείνη την εποχή, με σκοπό να ακολουθήσει τις δικές του καλλιτεχνικές ανησυχίες. Για μεγάλα διαστήματα έζησε στην μικρή πόλη της Βαυαρίας Μούρναου, στους πρόποδες των Άλπεων. Τα έργα που ολοκλήρωσε εκεί χαρακτηρίζονται από μεγάλες επιφάνειες έντονων χρωματισμών και αντιθέσεων, σταδιακά απομακρυνόμενων από το αναπαραστατικό στοιχείο και περισσότερο αφηρημένα. 

Ο γαλάζιος καβαλάρης. Αυτός ο πίνακας (1903) από τα πρώτα χρόνια της δημιουργικής του πορείας έδωσε το όνομά του στην ομάδα καλλιτεχνών «Ο γαλάζιος καβαλάρης», την οποία ίδρυσε ο Καντίνσκι το 1912 μαζί με τον Φραντς Μαρκ. Προφανώς ο Μαρκ αγαπούσε τα άλογα και στον Καντίνσκι άρεσε να ζωγραφίζει ιππείς. Και επειδή προτιμούσαν το μπλε χρώμα, η ομάδα απέκτησε αυτό το όνομα. 

Το κίνημα του Γαλάζιου Καβαλάρη ήταν για τους Καντίνσκι και Μαρκ κάτι ευρύτερο από ένα κίνημα στη ζωγραφική. Φιλοδοξούσαν να αποτελέσει έκκληση για μία πνευματική αναγέννηση σε όλες τις μορφές της τέχνης.

Αυτή η νέα μορφή ζωγραφικής, στην οποία τα χρώματα και οι μορφές εναλλάσσονται ελεύθερα, ενόχλησε πολλούς φιλότεχνους της παλαιάς σχολής. Στις εκθέσεις τα έργα της ομάδας «Ο γαλάζιος καβαλάρης» συχνά δέχονταν επιθέσεις. 


Κίτρινο-Κόκκινο-Μπλε (1925). Ο Καντίνσκι προτιμούσε το κόκκινο, το μπλε και το κίτρινο, ώστε να αγγίξει τον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων. Στη Βαϊμάρη και το Ντέσαου δημιούργησε σύνολα χρωμάτων που βασίζονταν στη θεωρία του Γκαίτε για τα χρώματα. Ο γερμανός ποιητής είχε ασχοληθεί και με την αντίληψη των χρωμάτων και την επίδρασή τους στην ανθρώπινη ψυχολογία.

Ο Καντίνσκι θεωρούσε τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου πιο ποικιλόμορφο από τον κόσμο των ορατών. Στη διαμόρφωση των εικόνων αναζητούσε νόμους, ανάλογους με εκείνους που υπάρχουν στη μουσική. Ακολουθώντας τα μουσικά πρότυπα ονόμαζε τα έργα του Αυτοσχεδιασμούς, Εντυπώσεις ή Συνθέσεις.  


Τα γεωμετρικά σχήματα επέδρασαν σημαντικά στους πίνακες του Καντίνσκι. Στο όψιμο έργο του δημιούργησε μορφές χωρίς περιγράμματα, οι οποίες φαντάζουν σουρεαλιστικές. Ελάχιστες γκαλερί στο Παρίσι δέχτηκαν τότε να εκθέσουν τα έργα του. Στον Παρίσι ο Καντίνσκι δεν κατάφερε να βρει την αναγνώριση που είχε στη Γερμανία και τη Ρωσία.

Σήμερα ο Βασίλι Καντίνσκι θεωρείται ο θεμελιωτής του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, ο οποίος επηρέασε πολλούς σύγχρονους ζωγράφους. 

afirimeno.com

Πηγές: Στοιχεία από el.wikipedia.org και Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου