27 Δεκεμβρίου 2016

Η επιστολή Τσακαλώτου προς Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ

Δέσμευση για ενεργοποίηση από τις ελληνικές αρχές του «δημοσιονομικού κόφτη» σε περίπτωση που τα αποτελέσματα που θα επικυρωθούν από την Eurostat αποδεικνύουν ότι δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, καθώς και συμφωνία με τους θεσμούς σχετικά με μελλοντική διανομή πλεονάσματος, περιλαμβάνει η επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας κ. Ευκλ. Τσακαλώτου προς τους επικεφαλής του Eurogroup και του ESM.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής 
από την «Καθημερινή»

«Σε απάντηση της προκαταρκτικής αξιολόγησης των θεσμών για το επίδομα για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ που ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή και εφαρμόστηκαν από τις ελληνικές αρχές αλλά και τις απόψεις που εκφράστηκαν στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 20 Δεκεμβρίου, θα ήθελα να καταστήσω σαφές τα ακόλουθα:

Σε ό,τι αφορά το μέτρο για τις συντάξεις, παρακαλώ να σημειωθεί ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εγώ ο ίδιος καταστήσαμε δημοσίως ξεκάθαρο, και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, ότι πρόκειται για ένα εφάπαξ ποσό που δεν θα έχει μόνιμη επίδραση στην πρόσφατη μεταρρύθμιση για τις συντάξεις. Σχετικά με την προσωρινή αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά για συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο για το 2017 και χρηματοδοτείται πλήρως από τον προϋπολογισμό του 2017.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται πλήρως να ακολουθήσουν το δημοσιονομικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί και που βασίζεται στους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, 1,75% και 3,5% για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. Οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν τον «δημοσιονομικό κόφτη» που θεσμοτήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης όπως προβλέπεται στο νόμο 4389/16, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα που θα επικυρωθούν από την Eurostat αποδεικνύουν ότι δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι.

Ειδικότερα, σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά μεγέθη για το 2016 δεν ανταποκρίνονται στον συμφωνηθέντα στόχο, κάτι που θεωρούμε εξαιρετικά απίθανο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα σε ότι αφορά τις δαπάνες για τις συντάξεις, ώστε να καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο για το 2016.

Επί της διαδικασίας, αναγνωρίζω ότι μέτρα με δημοσιονομικές συνέπειες πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν με τους θεσμούς, σε συμμόρφωση με τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση διαρκούς υπεραπόδοσης, σε σύγκριση με τους στόχους που έχουν τεθεί από το πρόγραμμα, εφόσον επιβεβαιωθούν από τις ετήσιες αναφορές για τον προϋπολογισμό της Eurostat, οι ελληνικές αρχές θα συμφωνούν με τους θεσμούς, στο πλαίσιο των αξιολογήσεων, για την αξιοποίηση αυτού του οικονομικού περιθωρίου.

Αναγνωρίζουμε ότι όποιο διαθέσιμο πλεόνασμα μπορεί να αξιοποιηθεί σε στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας (ειδικά για τα προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης) και/ή για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών που έχουν επέλθει σε εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων. Διαφορετικά, θα χρησιμοποιούμε το πλεόνασμα ώστε να δημιουργούμε αποθέματα ρευστών ή/και να περιορίζουμε τα ληξιπρόθεσμα.

Οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν πλήρως ότι οι δηλώσεις του Eurogroup της 25ης Μαϊου και της 5ης Δεκεμβρίου έχουν ως προϋπόθεση τη συνεχή συμμόρφωση με τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις.

Ελπίζω πως αυτές οι διευκρινίσεις καθησυχάζουν το Eurogroup σχετικά με την απόλυτη δέσμευσή μας να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας όπως πηγάζουν από το Μνημόνιο, τόσο ως προς την ουσία όσο και ως προς τις διαδικασίες συνεργασίας με τους εταίρους μας».




Πηγή: kathimerini.gr 

Σχετική ανάρτηση:
Επιστολή Τσακαλώτου: «Κόφτης» στις συντάξεις σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού

2 σχόλια:

  1. Σχόλια ΝΔ: Επιστολή μετάνοιας, υποτέλειας και παραδοχής, η επιστολή Τσακαλώτου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος τονίζει πως «Από σήμερα η έννοια εξευτελισμός έχει ονοματεπώνυμο: Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας. Σε αυτήν ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Τσίπρας ζητούν συγγνώμη για το εφάπαξ - βοήθημα στους συνταξιούχους. Και δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να δοθεί ξανά στο μέλλον ανάλογο βοήθημα. Επαναλαμβάνουν πέντε φορές, ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, κόβοντας ξανά τις συντάξεις» nd.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τους συνταξιούχους πήρε πολλά, έδωσε σε κάποιους λίγα, για να τα ξαναπάρει με το παραπάνω στη συνέχεια! Γιατί να μη το δεχτούνε οι Ευρωπαίοι; Αφού το παιχνίδι τους παίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή