26 Δεκεμβρίου 2016

Επιστολή Τσακαλώτου: «Κόφτης» στις συντάξεις σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού

Το περιεχόμενο της επιστολής Τσακαλώτου, με την οποία «ξεπάγωσαν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, δημοσιοποίησαν την Κυριακή το απόγευμα κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως μέσω αυτής δεν υπήρξε «καμία νέα δέσμευση», επισημαίνοντας παράλληλα πως το μέτρο με τις συντάξεις είναι εφάπαξ, ενώ και η αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά πρώτης γραμμής αφορά μόνο στο 2017. Γίνεται αναφορά επίσης στο δημοσιονομικό μηχανισμό (contingency fiscal mechanism), ο οποίος ενεργοποιείται σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι δεν επιτεύχθηκαν οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι.

Το κείμενο της ανακοίνωσης:

«Η κυβέρνηση δεν δεσμεύθηκε σε τίποτα παραπάνω από όσα έχει συμφωνήσει. Η επιστολή του υπουργού Οικονομικών επαναβεβαιώνει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις.

Καμία νέα δέσμευση δεν περιλαμβάνεται στην επιστολή που απέστειλε στον ESM το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ας μην ανησυχούν, χρονιάρες μέρες, όλοι αυτοί που θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο και σήμερα κόπτονται για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα!

Τι λέει η επιστολή; Τα αυτονόητα. Ότι:

Το μέτρο με τις συντάξεις, που δόθηκαν, προχθές, σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, είναι εφάπαξ και δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Η αναστολή του ΦΠΑ για νησιά του Αιγαίου που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης αφορά στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του 2017.

Στην επιστολή επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. Και υπενθυμίζεται ο δημοσιονομικός μηχανισμός (contingency fiscal mechanism), ο οποίος ενεργοποιείται σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι δεν επιτεύχθηκαν οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι. Στην επιστολή διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%) –γεγονός εξαιρετικά απίθανο, όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και εκτιμά η μεγάλη πλειονότητα των αναλυτών–, τότε «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν την διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016».

Πως, λοιπόν, διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση;

Η κυβέρνηση δεν δεσμεύθηκε σε τίποτα παραπάνω από όσα είχε συμφωνήσει –η επιστολή, απλώς, επαναβεβαιώνει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις. Είτε μας αρέσουν είτε όχι οι δεσμεύσεις αυτές –που δεν μας αρέσουν…–, η κυβέρνηση θα ήταν αδύνατο να κάνει κάτι άλλο. Όπως, μάλιστα, διευκρινίζεται στην επιστολή, αν υπάρξει και στο μέλλον υπεραπόδοση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε συμφωνία με τους θεσμούς, «σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας [...] και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών [...] για τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού ρευστότητας” (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών»...

Η ανακοίνωση κλείνει με μομφές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντάς τη Νέα Δημοκρατία «θεματοφύλακα των Μνημονίων».

Πηγές: Η ανακοίνωση των κυβερνητικών πηγών δημοσιεύεται σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ

1 σχόλιο:

  1. Αντί της άτυπης ενημέρωσης του υπουργείου Οικονομικών, να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή που απέστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προς τον ESM, κάλεσε, εκ νέου, την κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Γεωργιάδης επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι "η ιδέα πως αναγκάστηκε να στείλει ταπεινωτική επιστολή, ορκιζόμενη ότι δεν θα το ξανακάνει, σαν παιδί του δημοτικού, πλήττει την υπερηφάνεια κάθε Έλληνα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή