23 Δεκεμβρίου 2016

To Facebook ρίχνει τη διάθεση

Αν δαπανάτε πολύ από τον χρόνο σας να χαζεύετε τις διάφορες αναρτήσεις στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ιδιαίτερα κατά τις εορταστικές ημέρες, ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτείτε τις προτεραιότητές σας. Ερευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα υποδεικνύει ότι η θέαση όλων εκείνων των αψεγάδιαστων φωτογραφιών και των στιγμών οικογενειακής ευτυχίας μπορεί να σας κάνουν πραγματικά δυστυχισμένο.

Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, δείχνει ότι η υπερβολική χρήση του συγκεκριμένου μέσου πυροδοτεί έντονα συναισθήματα φθόνου και, ως εκ τούτου, γεννά δυστυχία. Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι, αναφέρει η ίδια μελέτη, η σιωπηλή παρακολούθηση των τεκταινόμενων στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η παράδοξη αυτή κατασκοπεία κατά την οποία ο χρήστης δεν έρχεται σε επαφή με κανέναν, ούτε αλληλεπιδρά με οποιονδήποτε.

Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε σε χίλιους χρήστες του μέσου, κατά κύριο λόγο γυναίκες, υποδηλώνει ότι η συχνή χρήση του Facebook, αλλά και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, «μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά τη συναισθηματική μας ευδαιμονία και την ικανοποίηση που έχουμε από τη ζωή μας», σημειώνουν οι ειδικοί.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο φθόνος και η επιδείνωση της διάθεσης από τη δαπάνη πολύ χρόνου στην ανάγνωση και παρακολούθηση της διαδικτυακής ζωής των άλλων χρηστών δημιουργεί «μη ρεαλιστικές κοινωνικές συγκρίσεις». Πιθανότατα σε αυτούς τους μηχανισμούς ακριβώς να οφείλεται ότι έπειτα από πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή νιώθουμε εκνευρισμό και θλίψη. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, αυτή δεν πρέπει να είναι η αμετάβλητη πραγματικότητα. Η έναρξη συζητήσεων, αλλά και η επαφή και επικοινωνία με τους άλλους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να γεννήσει και πιο παραγωγικές αλλά και ευχάριστες εμπειρίες.


Η μελέτη, η οποία αξίζει να σημειωθεί δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cyberpsychology, Βehaviour and Social Networking, επισημαίνει ότι μια ιδανική λύση που θα σας κάνει στιγμιαία πολύ πιο ικανοποιημένους από τον καθημερινό σας βίο είναι να κλείσετε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και να αποφύγετε να συνδεθείτε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επί μία εβδομάδα. Αν, βέβαια, μπορείτε να αποστερηθείτε όλες αυτές τις φωτογραφίες από τις διακοπές στα χιονισμένα τοπία, τα πανέμορφα στολισμένα σπίτια και, βέβαια, τις εικόνες οικογενειακής θαλπωρής.

Το Facebook, ωστόσο, δεν είναι φτιαγμένο μόνο για να μας κάνει να νιώθουμε άσχημα για τη ζωή μας. Αντιθέτως, μπορεί να αποτελέσει και εφαλτήριο επιστημονικής πρωτοπορίας. 

AFP, A.P., REUTERS 
Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου