16 Δεκεμβρίου 2016

Der Spiegel: Ο παλιός Τσίπρας επέστρεψε

«Ο παλιός Τσίπρας επέστρεψε», εκτιμά σε άρθρο του γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται να μην θέλει πια να παίξει τον ρόλο του μεταρρυθμιστή και προτιμά να ξανανοίξει μια διαμάχη με τους πιστωτές της χώρας.

Καθώς όμως ούτε οι πιστωτές της Ελλάδας συμφωνούν μεταξύ τους για την πορεία της λιτότητας που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, ίσως ο Αλέξης Τσίπρας με τη ριψοκίνδυνη στάση του να επιθυμεί να τους αναγκάσει να λάβουν μια απόφαση.

Το Spiegel τονίζει ότι η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να δώσει έκτακτο χρηματικό βοήθημα στους συνταξιούχους τα Χριστούγεννα και να παγώσει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση θα έπρεπε πρώτα να έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας. Αυτό άλλωστε λέει και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. «Πρόκειται ήδη για μια αλλαγή (...) στο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο», επεσήμανε το υπουργείο.

Εξαιτίας αυτής της κίνησης υπάρχει και πάλι κίνδυνος να ξεσπάσει νέα αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και θεσμών. «Φαίνεται ότι ο παλιός Τσίπρας επέστρεψε: ένας χαρισματικός ομιλητής που τα πάει καλύτερα όταν βρίσκεται σε κατάσταση μάχης», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

Την αυτοπεποίθηση που δείχνει τώρα ο Τσίπρας την είχε επιδείξει άλλη μία φορά στο παρελθόν, στις αρχές του 2015. Τότε είχε ξεκινήσει έναν αγώνα, ο οποίος όμως τελείωσε με την Ελλάδα να φτάνει στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Έκτοτε αναγκάστηκε να υιοθετήσει τον ρόλο του πιστού εκτελεστή των απαιτήσεων των πιστωτών, κάτι που όμως δεν του άρεσε.

Πλέον φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι ξανά μόνη ενάντια σε όλο τον κόσμο. Όμως αυτή τη φορά τα μέτωπα του δράματος με το χρέος είναι πιο περίπλοκα. Καθώς το ΔΝΤ ζητεί εδώ και καιρό ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που θέτει ως όρο για την εμπλοκή του στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας.

Η Αθήνα από την πλευρά της δεν είναι ικανοποιημένη από το ΔΝΤ, κυρίως διότι, όπως αναφέρει, ίσως χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να λάβει άλλα επώδυνα μέτρα. Προτιμά λοιπόν να βασίζεται σε μια αντιπαράθεση μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας και του ΔΝΤ, κάτι που ήδη διαφαίνεται.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ένας Γάλλος σοσιαλιστής, επέκρινε την αναστολή των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που ελήφθη μετά την ανακοίνωση των παροχών του Τσίπρα, και εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την εκτίμηση του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως και για αυτή του συνταξιοδοτικού και φορολογικού συστήματος.

Στην περίπτωση που στόχος του Αλέξη Τσίπρα ήταν να αναγκάσει το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας να λύσουν επιτέλους τις διαφορές τους, ίσως να τα καταφέρει. Όμως γι' αυτό χρειαζόταν να ξεκινήσει μια νέα αντιπαράθεση;, διερωτάται το Spiegel.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Παρά το πρόγραμμα βοήθειας που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα, δεν θα πρέπει κανείς να έχει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να λαμβάνει αποφάσεις, είπε από το Βερολίνο.

Πηγές:
ΑΠΕ-ΜΠΕethnos.gr

1 σχόλιο:

  1. Σύμφωνα με το Spiegel οnline, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισε ενώπιον Γερμανών βουλευτών ότι ήταν επικοινωνιακό λάθος η ανακοίνωση του επιδόματος προς τους συνταξιούχους, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους πιστωτές. Φυσικά κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών το διαψεύδουν! Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή