25 Δεκεμβρίου 2016

Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα

(upd) Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος με 92 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων τα μέλη μιας χορωδίας του στρατού, που είχε προορισμό τη Συρία συνετρίβη το πρωί της Κυριακής 25 Δεκεμβρίου, στη Μαύρη Θάλασσα λίγο μετά την απογείωσή του, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το αεροσκάφος, τύπου Τουπόλεφ (Tu-154), απογειώθηκε στις 05:40 τοπική ώρα (04:40 ώρα Ελλάδας) από την πόλη Αντλέρ -που βρίσκεται νότια του Σότσι, του θερέτρου στη Μαύρη Θάλασσα- για μια πτήση ρουτίνας με προορισμό τη ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ, κοντά στη Λαττάκεια της βορειοδυτικής Συρίας, σύμφωνα το υπουργείο.

"Συντρίμμια του αεροπλάνου βρέθηκαν σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τα παράλια της πόλης του Σότσι, σε βάθος 50 έως 70 μέτρων", ανακοίνωσε το υπουργείο

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν 84 επιβάτες και οκταμελές πλήρωμα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι απίθανο να υπάρχουν επιζώντες. Μεταξύ των επιβατών ήταν πολλοί στρατιώτες, εννέα δημοσιογράφοι και μέλη της διάσημης Ensemble Alexandrov, μιας από τις χορωδίες και τις χορευτικές ομάδες του ρωσικού στρατού, που μετέβαιναν στην αεροπορική βάση στη Συρία, για να μετάσχουν στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 


Κόσμος εναποθέτει λουλούδια έξω από το θέατρο όπου εμφανιζόταν η Χορωδία Αλεξαντρόφ. 63 καλλιτέχνες-χορευτές ήταν ανάμεσα στους επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους.

Τα αίτια της συντριβής θα ερευνηθούν εξονυχιστικά και οι οικογένειες των θυμάτων θα λάβουν την αναγκαία υποστήριξη, διαβεβαίωσε ο Πούτιν εκφράζοντας και πάλι τα συλλυπητήριά του. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες λένε πως το Κρεμλίνο αποδίδει την πτώση του αεροσκάφους σε τεχνική βλάβη.

Πάντως και ο πρόεδρος της επιτροπής άμυνας του Συμβουλίου Ομοσπονδίας της Ρωσίας, Βίκτορ Όζεροφ, αναφερόμενος στα πιθανά αίτια του δυτυχήματος αποκλείει πλήρως την εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας: «Το αεροσκάφος ήταν του υπουργείου Άμυνας, ο εναέριος χώρος ρωσικός, εδώ δεν υπάρχει καμιά περίπτωση για τρομοκρατική επίθεση. Μετά την απογείωση το αεροσκάφος έπρεπε να εκτελέσει αναστροφή στον αέρα, πάνω απο τη θάλασσα. Ίσως να μην κατάφερε να μπει στην τροχιά που έπρεπε», εξηγεί ο Όζεροφ.

Το υπουργείο Άμυνας μεταφέρει συχνά μουσικούς στη Συρία για να δίνουν συναυλίες και να ψυχαγωγούν τους στρατιώτες. 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου