23 Δεκεμβρίου 2016

Χιόνι στην «Πύλη της Σαχάρας»

Μπορεί η έρημος Σαχάρα να αποτελεί ένα από τα τελευταία μέρη που περιμένει κανείς να δει χιόνι, καθώς η μέση θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του έτους κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ωστόσο ο φετινός χειμώνας επιφύλαξε μια έκπληξη, τουλάχιστον για τους κατοίκους της μικρής πόλης Άιν Σέφρα, γνωστής και ως «Πύλης στη Σαχάρα», στην Αλγερία.

Όπως περιέγραψε ο ερασιτέχνης φωτογράφος και κάτοικος της περιοχής Καρίμ Μπουτσετάτα, ξυπνώντας τη Δευτέρα, είδε ένα λεπτό στρώμα χιονιού να έχει καλύψει τους αμμόλοφους γύρω από την πόλη των 35 χιλιάδων κατοίκων, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Μαρόκο, στους πρόποδες της Οροσειράς του Άτλαντα.

Αφού απαθανάτισε το σπάνιο φαινόμενο, ο Αλγερινός φωτογράφος είδε τις φωτογραφίες του να κάνουν τον γύρο κόσμου, καθώς -σύμφωνα με την Washington Post-, αυτή ήταν η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη πόλη, γνωστή και ως «Πύλη στη Σαχάρα», είδε… άσπρη μέρα, μετά από 37 χρόνια.

Το χιόνι, πάντως, δεν έμεινε για πολλές ώρες πάνω στην άμμο, καθώς σύντομα άρχισε να λιώνει.

Η έρημος Σαχάρα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Αφρικής. Από τον Ατλαντικό έως την κοιλάδα του Νείλου, καλύπτει απόσταση 4.000 χλμ., και από το βόρειο μέχρι το νότιο άκρο της 1.500 έως 1.800 χλμ. Εκτός της αμμώδους έκτασης, διαθέτει πετρώδεις εκτάσεις και αρκετά βραχώδη όρη.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου